Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

205 година од боја на Чегру

rssBookmark and Share

Ниш 31.05.2014. Танјуг

Државна церемонија обележавања 205. годишњице боја на Чегру биће одржана данас на попришту те битке код Ниша

205 година од боја на Чегру

Организатор церемоније је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије

Церемонију у Спомен-комплексу на Чегру предводиће државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић.

Крај споменика на Чегру венце и цвеће ће положити и представници Министарства одбране, и Војске Србије, Града Ниша, као и удружења грађана опредељених за очување достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба.

Бој на Чегру представља један од најтрагичнијих оружаних сукоба у читавом раздобљу Првог српског устанка.

Српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, и поред херојског отпора нису успели да остваре победу над Турцима у овом боју који је означио почетак слома устанка у Београдском пашалуку.

У одсудном тренутку битке српски заповедник Стеван Синђелић пуца из кубуре у магацин барута, дижући у ваздух све српске борце и пуно Турака.

Као знак одмазде и опомене бунтовном народу, турске ће власти по завршетку устанка подићи на улазу у Ниш Ћеле кулу, у коју је уграђено око 1.000 лобања српских бораца, која и данас постоји.

Борећи се против надмоћнијег противника српски устаници пружили су на Чегру пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.


#   Ниш   годишњица   Стеван Синђелић   Ћеле кула   Бој на Чегру   Чегар   Драган Поповић   државни секретар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима