Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Само уз помоћ ЕУ и Владе Швајцарске на југоистоку и југозападу Србије отворено је 100 нових предузећа и запослено 300 људи

rssBookmark and Share

Црна Трава 18.09.2017. Јужна Србија Инфо

"Захваљујући пројектима које су у последње три године финансирале Европска унија (ЕУ) и Влада Швајцарске на југоистоку и југозападу Србије отворено је близу 100 нових предузећа и запослено 300 људи, истакао је Грем Тиндал, менаџер програма Европски ПРОГРЕС на трећем годишњем састанку Управног одбора који је прошле недеље одржан на Власинском језеру.

Само уз помоћ ЕУ и Владе Швајцарске на југоистоку и југозападу Србије отворено је 100 нових предузећа и запослено 300 људи

Од 251 пројекта који су финансирале ЕУ и Влада Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа, једног од највећих развојних програма у Србији, 80 одсто пројеката је већ завршено, а видљиви су и први ефекти који доприносе друштвеном и економском развоју 34 локалне самоуправе.

„Значајно смо побољшали  економску и социјалну инфраструктуру, допринели већем разумевању процеса доброг управљања и родне равноправности, а у наредном периоду на вама је да ове процесе примењујете у свом раду и пројектима“, рекла је Ана Станковић, менаџерка пројеката Делегације ЕУ у Србији.  Петар Василев је испред Швајцарске канцеларије за сарадњу нагласио да знања које су представници локалних самоуправа стекли у области доброг управљања треба примењивати у раду, планирању и одлучивању, јер се тако дугорочно доприноси бољем животу становништва.

Како је на састанку Управног одбора речено посебно је важан напредак који је према анализама које Европски ПРОГРЕС ради у партнерству са локалним самоуправама, остварен у унапређењу конкурентности. Више од три четвртине програмских општина је значајно повећало своју конкурентност и то посебно у управљању финансијама, припреми техничке документације, издавању грађевинских дозвола и пружању општинских услуга, односно оним областима на којима је била фокусирана подршка путем програма Европски ПРОГРЕС.

Успешно реализован пројекат заштите географске ознаке власинског меда за који су ЕУ и Влада Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа определили 10.000 евра управо је један од примера подршке унапређењу конкурентности локалне привреде и произвођача који ће допринети и бољој промоцији  подручја Власине.

„Наш мед је посебан баш због пчелиње испаше на Власинској висоравни, која је уредбом Владе Србије проглашена за Предео изузетних одлика и зато и има посебну арому лековитих биљака. Сада ће уз географску ознаку 80 наших чланова моћи да повећа пласман производа, унапреди и уједначи технологију производње, а надамо се да ће се и број младих пчелара повећати“, рекао је Ивица Костић из пчеларског удружења „Матица“ из Сурдулице. Удружење је преко Европског ПРОГРЕСа добило техничку помоћ у изради спецификације и лабораторијских анализа за регистровање географске ознаке Власинског меда која представља гаранцију квалитета и даје производу додату вредност и могућност да буде конкурентнији на тржишту. Спецификације је одобрио Завод за заштиту интелектулане својине Републике Србије.

Поред власинског меда, у току је и процес стицања географске ознаке за ивањички кромпир, сјенички крављи сир, сјеничку стељу и сјеничко јагње, чиме ће ови производи настали као резултат традиције, знања и вештина, бити спремни за излазак на европско тржиште. Представљајући досад постигнуте резултате програма оцењено је да је напредак остварен и у области инфраструктуре. Наиме, 40 главних пројеката припремљених уз подршку Европског ПРОГРЕСа могу да привуку потенцијалне инвестиције у вредности од 29 милиона евра, што премашује укупан буџет Европског ПРОГРЕСа за пет милиона евра, док је седам општина већ добило донације вредне више од три милиона евра.  Радови на 19 локалних инфраструктурних пројеката се одвијају по плану, а истакнута је важност инфраструктурних пројеката у 14 општина  укључених у реализацију Европског ПРОГРЕСа за које је ЕУ определила више  од 3,2 милиона евра.

Ови пројекти су уговорени кроз Национални програм ИПА 2013, први који се спроводи у децентрализованом управљању ЕУ средствима. Такође, уговорена су још два регионална пројекта које реализује Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније који ради при Министарству финансија – а то су завршетак изградње новог хируршког блока Градске болнице у Врању и изградња зграде за хитну службу Дома здравља у Новом Пазару.

На састанку је и истакнуто на да је програм у значајној мери допринео унапређену социјалне укључености кроз активности које су директно допринеле социјалном и економском оснаживању 9.000 људи из рањивих група, посебно жена и Рома. Највише је учињено у погледу њиховог запошљавања, образовања, унапређења приступа социјалним, здравственим и општинским услугама, као и остваривању људских и мањинских права. Са трећег годишњег састанка Управног одбора Европског ПРОГРЕСа је поручено да ће донатори наставити подршку развоју југа земље, а да је неопходно да сви партнери, првенствено локалне самоуправе активно учествују у финализацији пројеката како би у нове програме ушли без недовршених послова са стеченим искуствима и наученим лекцијама.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.


#   запошљавање   Швајцарска   Црна Трава   Владичин Хан   Сурдулица   ЕУ   Бела Паланка   Власинско језеро   Гаџин Хан   инвестиције   Нови Пазар     Европски Прогрес   конкурентност
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима