Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Крадљивци биста иза браве

rssBookmark and Share

28.10.2007. Г. О. – Б. Л.

Горњи Милановац – Полицији је успело да уђе у траг петорици крадљиваца биста народних хероја Радисава Јанићијевића Бомбе и Тадије Андрића са спомен-гробља на Брду мира изнад града. Прекјуче су лишени слободе Милош Д. (37), Бранко Н. (26), Небојша П. (28) и Бојан Д. (18), сви из Крагујевца, и Драгиша Т. (29) из Прћиловице код Алексинца, а јуче их је саслушао истражни судија Милисав Цветковић.

Реч је о групи Рома која је, у ноћи 9. октобра, са постоља демонтирала и однела бронзане бисте поменутих народних хероја и још три месингане руке које су биле део споменика страдалим Милановчанима у логору Маутхаузен. Попрсја су исекли и продали – 108 килограма метала за 16.000 динара засад непознатом купцу, иако је вредност украденог 850.000 динара.

– Осумњичени су признали кривично дело тешке крађе, наговестили су и коме су продали исечене бисте и делове другог споменика. Дао сам налог да се приведу и купци чија имена, у интересу истраге, још не могу да саопштим, а петорци виновника сам одредио притвор до 30 дана, а полиција ће их спровести у Окружни затвор у Чачку – рекао је, после саслушања, судија Цветковић.

Јуче је, пред полицијском станицом, протестовало десетак сродника осумњичених, који су дошли из Крагујевца, тражећи да се ухапшени пусте на слободу. Тврдили су да их је на скрнављење споменика наговорио један Крагујевчанин који тргује старим гвожђем. Рекли су да их је претходно дрогирао да би то учинили и обећао им знатно вишу суму новца од ове коју су добили.


#   полиција   истражни судија   Окружни затвор   кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима