Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кулински малишани одлазе у породице

rssBookmark and Share

08.12.2007. Тома Тодоровић, Политика

Кулински малишани одлазе у породице

У Дому за ометене у развоју код Алексинца ускоро ће остати само штићеници старији од 18 година

Ових дана почиње да се исписује ново поглавље о раду Дома за децу и омладину ометену у развоју у Кулини код Алексинца. Још много пре него што су поједине међународне организације покушале да под плаштом бриге о људским правима штићеника српских установа за смештај ментално оболелих направе аферу и скандал, Министарство за рад и социјалну политику Србије сачинило је програм адекватнијег збрињавања ометених у развоју. Тај програм се током овог месеца већ спроводи у дело, каже за „Политику“ директор дома у Кулини Драгољуб Марковић:

– До краја године из нашег дома у хранитељске породице или друге специјализоване установе у Србији отићи ће најмање двадесеторо малишана узраста до пет година, јер је процењено да се за њихов даљи живот и боравак морају обезбедити адекватнији услови, будући да је у дому у Кулини око 600 штићеника, од шестомесечних беба до особа старијих од 60 година. И у наредној години биће настављено збрињавање најмлађих из нашег дома, а до краја 2009. надамо се да ћемо успети да у потпуности обезбедимо смештај у породицама и другим установама за све садашње наше штићенике млађе од 18 година.

Планирано је да дом у Кулини, прецизира Марковић, убудуће буде установа само за смештај и бригу пунолетних штићеника ментално ометених у развоју:

– Програмом реорганизације установа оваквог типа у Србији предвиђено је да максималан број штићеника у нашем дому буде до 300. Све организације које су нас посетиле увериле су се, а и контроле које су обављене последњих година су показале, да се о штићеницима води брига на врло високом нивоу. Ипак, постоји проблем смештајних капацитета и у појединим случајевима у групама је и по 80 штићеника, што се мора смањити. Када у дому буду остали само старији од 18 година, у групама ће их бити највише 20. Тада ће нашем особљу, лекарима, медицинским сестрама, васпитачицама и спремачицама бити много лакше да још боље брину о њима и да им пруже квалитетнију медицинску, здравствену и сваку другу негу – каже директор Драгољуб Марковић, додајући да се паралелно обезбеђују и сви други услови неопходни за функционисање дома и живот штићеника у њему.

Током наредне године, установа ће бити додатно прикључена на локални систем водовода и канализације и очекује се да већ следећег лета не буде проблема у водоснабдевању каквих је било у ранијем периоду. Такође, реновирани и уређени објекти и набавка савремене медицинске опреме у последњих неколико година допринели су да у Дому за децу и омладину ометену у развоју на падинама Малог Јастрепца, у Кулини код Алексинца, буду створени адекватни услови за боравак.

Тома Тодоровић, Политика, Фото С. Лазаревић


#   хранитељске породице   ментално оболели   Тома Тодоровић   Драгољуб Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима