Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бабушница: Обновили древни лепи обичај

rssBookmark and Share

Бабушница 02.03.2015. Пиротске вести, А.Ћирић, Јужна Србија Инфо

У бабушничком селу Горњи Стрижевац обновљен је древни обичај јахања неоседланих коња на Тодорову суботу, чиме се, по веровању овдашњег народа призивају пролеће и берићет.

Бабушница: Обновили древни лепи обичај

Постоји и легенда да је овај обичај вековима уназад упражњаван као вид заштите села од митског бића које је било пола човек а пола коњ и које је на Тодорову суботу долазило у село и одводило најлепше неудате девојке.

Како би изашли на крај са немани, мештани су почели да на Тодорову суботу изводе коње и јашу селом како би заштитили девојке, а јахачи су млади неожењени момци у напону снаге. Коњи се јашу искључиво неоседлани.

Како је Пиротским вестима казао човек који је заслужан што је овај древни обичај обновљен Срђан Поповић, после паузе од неколико деценија традиција јахања неоседланих коња обновљена је пре пет година.

Цела моја фамилија воли коње, и ја их са синовима чувам откако знам за себе иако их ретко користим за било какав посао, већ превасходно из љубави према овим грациозним животињама. Још као мали чуо сам од својих предака легенду о митском бићу које одводи девојке из села на Тодорову суботу и зато сам и хтео да обновим овај древни обичај. Такође, јахањем неоседланих коња уједно се и призива пролеће и берићет, каже Поповић.

Он додаје да је првих пар година од обнављања јахање коња на Тодорову суботу била скромна манифестација, али да се пре три године Туристичка организација Бабушнице укључила у организацију и да је од овог древног обичаја настала озбиљна туристичка манифестација коју из године у годину посећује све већи број људи.

Директор Туристичке организације Бабушница Милан Стаменковић каже да је циљ ове манифестације и да младе људе упозна са богатом традицијом овог краја.

Из године у годину имамо све више и јахача и посетилаца због чега смо задовољни овом манифестацијом. Желимо и да младе нараштају упознамо са традиционалним вредностима нашег краја како би се оне сачувале и за будућа поколења, каже директор Стаменковић.

Међу онима који су се осмелили да јашу неоседлане коње било је и девојака, попут Дијане Живковић, која, како каже, четири године јаше коње. 

Најмлађи јахач Нинослав Савић има је свега 11 година, али, како каже, коње јаше од своје пете године.

Волим да јашем коње, не плашим се иако ми је напорно, а могу да кажем и да девојке воло момке који јашу коње, прича за Пиротске вести овај одважни дечак.

Коментара: 0


#   Бабушница   пролеће   коњ   Туристичка организација   Туристичка организација Бабушнице   Горњи Стрижевац   Тодорова субота   јахање     обичај   Срђан Поповић   Милан Стаменковић   Пиротске вести
@pirotskevesti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима