Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Хоће ли бити затворен Српско - руски хуманитарни центар у Нишу?

rssBookmark and Share

Ниш 06.05.2017. РТС, ЈУжна Србија Инфо

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће наредне седмице покренути иницијативу за решавање дипломатског статуса Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

Фото: РСХЦ
Фото: РСХЦ

Дачић каже да западне земље имају примедбе у вези са статусом центра, иако су саме много више добиле споразумима са Србијом. То питање се мора решити, или би центар могао да буде угашен.

Пет година постојања и исто толико без обећаног – да се српско-руском центру у Нишу доделе олакшице, привилегије и имунитети. Ивица Дачић поново покреће питање на које су се две владе обавезале још при оснивању.

“Ја ћу поставити питање премијеру Вучићу, да ми да одговор: зашто ми не усвојимо, не ратификујемо споразум са руским министарством о привилегијама и имунитету које тај хуманитарни центар у Нишу има? Зато што неке западне земље то не дају”, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

О томе што Дачић признаје досада се само спекулисало. Први пут 2014. године, када се Владимир Путин из Београда вратио без потписаног споразума који би руском особљу у Нишу гарантовао посебан статус. Тада су из Владе демантовали наводе да је припремљен документ повучен под притиском Ангеле Меркел. Признање да притисака ипак има, кажу познаваоци, није случајно.

Коментара: 1


#   Ниш   ЕУ   Ивица Дачић   Русија   Владимир Путин   РСХЦ Руски хуманитарни центар
@DacicIvica @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    kontras, 06.05.2017.:
    Sramota je sto sa humanitarnim centom nije vec sve podpisano.Jadno je sto ovoj vlasti vaznije misljenje nato alijanse i one Merkel nego prijatelji.


[ Додај коментар ]