Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачки повртари у корак с временом

rssBookmark and Share

Лесковац 19.07.2011.

Бојан Станковић из Стајковца код Лесковца подигао је на седамдесет ари пластеник по француском моделу, потпуно компјутеризован и јединствен у Србији. У пластеник је уложено 200.000 евра и инвестиција већ почиње да се исплаћује.

Пластеник Бојана Станковића из Стајковца
Пластеник Бојана Станковића из Стајковца

Повртари Јужног Поморавља много очекују од сарадње са холандским колегама и надају се да ће њихов рад, по отварању берзе поврћа и воћа у Лесковцу, напокон бити вреднован на прави начин. Произвођачи раног поврћа знају да без удруживања и примене најновнијих технологија нема напретка.

"Ове године очекујемо принос од 150 вагона раног поврћа", истиче Бојан Станковић. "Сада немамо проблема са врућином и високим температурама, јер се сви параметри у овом пластенику одређују компјутерски."

Бојан ће у септембру, са још шесторицом повртара Јужног Поморавља, члановима Лесковачког друштва повртара, отићи у Амстердам. Захваљујући проф. Дубравки Савић са Пољопривредног факултета у Београду, повртари из лесковачке котлине очекују конкретне резултате и договоре са холандским предузећима.

"У Холандији ћемо се договорити о директном увозу семена које ће бити много квалитетније и јефтиније за повртаре него данас, а очекујемо и да постигнемо конкретан договор са прерађивачима поврћа који би већ следеће овде требало да изграде хладњачу", каже Милорад Стојиљковић, председник Друштва повртара.

Произвођачи раног поврћа знају да без удруживања и примене најновнијих технологија нема напретка. Када ускоро проради берза поврћа и воћа у такозваној Зеленој зони у Лесковцу, која се такође ради по холандском моделу, онда ће и повртари Јужног Поморавља бити ослобођени од накупаца и имати исте услове као и њихове колеге у Холандији, што значи да ће њихови производи и уложени рад бити вредновани на прави начин.

Коментара: 0


#   Лесковац   поврће   Стајковац   Бојан Станковић   Милорад Стојиљковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима