Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Матуранти иду у Бугарску на бесплатне студије

rssBookmark and Share

Босилеград 03.06.2015. В.П. Блиц, Јужна Србија Инфо

Због бесплатног студирања, смештаја и запослења, Бугарска је и ове године обећана земља за већину матураната гимназије у Босилеграду.

Фото. Блиц
Фото. Блиц

Имаће стипендије од 55 евра и бесплатан дом

Директор босилеградске гимназије Антон Тончев потврђује да се од 36 матураната за студирање у Бугарској анкетом изјаснило 28 средњошколаца.
 
Председник општине Владимир Захаријев изјавио је да ће факултетски професори из Бугарске ових дана да припремају матуранте за полагање пријемног испита у Босилеграду. Још крајем јануара заменик председника општине Босилеград Стефан Стојков однео је попуњене анкете у Министарство образовања и културе у Софији.

Мада у сиромашном пограничном крају грађани очекују да ће младићи и девојке са факултетским дипломама да се врате и запосле у родном крају, шансе су скоро никакве. Млади ће посао сигурно да потраже у некој од земаља Европске уније.
 
- Огромна већина матураната је изразила жељу да студираа медицину и фармацију. За студирање код суседа основни услов је да су матуранти бугарске националности. Ко жели да студира у суседној земљи мораће да положи пријемни испит из бугарског језика и историје. На факултетима у Софији, Пернику, Ћустендилу и другим универзитетским центрима прошле године је из Србије студирало 120 бруцоша бугарске националности - рекао је Тончев.
 
Скупље студирање у Србији
Многи Босилеграђани тврде да је студирање у Србији знатно скупље. Факултети у Нишу, Крагујевцу, Београду и Новом Саду су удаљенији од Софије, Перника и других бугарских универзитетских центара, што знатно поскупљује трошкове студирања.
 
Већина људи у општини Босилеград је без посла. Разумљиво је што родитељи децу шаљу у Бугарску. Влада суседне државе обезбеђује матурантима из Србије стипендије од 55 евра, бесплатно становање у студентским домовима и посао после завршених студија.
 
Надају се послу у земљама Европске уније

- Локална самоуправа обезбеђује бесплатан превоз матурантима који одлазе да упишу факултет у Бугарској. Општина Босилеград набавља матурантима уџбенике из историје и бугарског језика - каже Владимир Захаријев.
 
Матуранти Владица Динов, Наташа Стоилков, Мартин Стојанов и Данијела Димитров кажу да хоће да студирају у суседној земљи због бројних повољности.
 
- Студираћу фармацију јер се са дипломом овог факултета брже долази до посла у земљама Европске уније. Велико финансијско олакшање за наше родитеље огледа се у томе што је студентима обезбеђен бесплатан смештај у домовима - наглашава матуранткиња Наташа Стоилкова.

 

Коментара: 0


#   стипендије   Босилеград   гимназија   бесплатно   бесплатан превоз   Бугарска   председник општине   Владимир Захаријев   студирање   локална самоуправа   пријемни испит   без посла
@


 


[ Додај коментар ]