Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар Образовања отворио „Роштиљијаду“

rssBookmark and Share

28.08.2012. Autor : T.Stevanović

„Лесковачка „Роштиљијада“ је уз „Егзит“ и „Сабор у Гучи“ велики српски бренд.Ово је прилика да се југ Србије боље представи домаћој и светској јавнпости,али и прилика за његов свестрани развој ...“ ,истакао је између осталог министар просвете у Влади Србије др Жарко Обрадовић на централној свечаности отварања „Роштиљијаде“ на лесковачком тргу „Широка чаршија“ у вечери 27.августа, пред око десеетак хиљада окупљених посетилаца.

Министар Образовања отворио „Роштиљијаду“

Лесковачка „Роштиљијада“ одржава се 23 пут у организацији Туристичке организације Лесковца- ТОЛ-а. Организатори из ТОЛ-а очекују да овај несвакидашњи и највећи балкански сајам роштиља посети око 600 хиљада љубитеља доброг залогаја који ће како се очекује појести и попити неколико препуних вагона роштиља и домаће капљице.

       

На две позорнице монтиране на централном градском тргу  окружене са шесдесетак повећих штанодова и башти роштиљџија наступиће бројне естрадне звезде. На отварању Роштиљијаде, уочи  празника Великие Госпојине, наступили су група „Амајлија“, Дувачки оркестар Крситијана Азровића лидера сабора из Гуче, КУД“Леминд“ изЛесковца  као и Влатко Стефановски са својим оркестром.

      

Други дан Роштиљијаде у музичком делу резервисан је Ану Бекуту и оркестар Мише Мијатовића, музичко-плесну групу „Суперстар“ и дувачки оркестар Новице Анђелковића –Мацоле. У  среду  29.агуста на малој позорници свираће блех оркестар Мирослава Стаменковића Микија,а на централној позорници наступиће КУД“Панче Пешев“ из Куманова-Македоија,и групе „Кербер“ и „Дифузна рефлексија“.

 

У четвртак такмичиће се роштиљџије у прављењу пљескавице на отвореном простору пред позорницом а госте ће у исто време увесељавати дувачки оркестар Исидора Зећировића.Тога дана правиће се и “Пљескавица за Гиниса“ у оквиру меморијла „Новица Станковић-Шапоња.  Новица Станковић је био први победник Роштиљијаде,пре 23 године, и признати роштиљ- мајстор на просторима бивше СФРЈ,који је нажалост погинуо токомратних дешавања на Космету 1999.године у налету Нато-авијације.

 

Након меморијлног такмичења роштиљџија на великој позорници лесковачке „Роштиљијаде“ нмаступиће својим мини-концертом Иван Плавшић,група „Сакрамент“ и естрадни солиста Саша Матић. Последњег радног дана ове седмице у петак 31.августа такмичиће се ученици угоститељских школа Србије у ресторану лесковачке куварске школе у припремању јеласароштиља,а биће организовано и такмичење за гран-при Роштиљијаде“Прављење највеће пљескавице из руке“,уз истовремену музику локалних дувачких оркестра,и наступе ВИС-„Рап“, и Биље Крстић и њеног „Бистрика“.

     

Ноиве „Звезде Гранда“  на лесковачкој „Широкој чаршији“ запеваће у суботу 1.септембра а након концерта  рок-групе „Вива-Бенд“. У недељу је затварање манифестације  која има свој пратећи проиграм:сталну поставку  везану за роштиљијаду у овдашњем Народном музеју,промоцију  бренда „Лесковачки домаћи ајвар“ као и округли сто на тему“Органска производња као предуслов здраве хране“ у оквиру струке овдашње Регионалне привредне коморе.Роштиљијаду прати и истоимена ликовна колонија, велики међународни кошаркашки турнир у организацији кошаркашке „Актавис-академије“ из Лесковца.

      

Оввогодишњу 23.- лесковачку Роштиљијаду прати велики број спонзора домаћих и иностраних, соибзиором да се је она данима рекламирана у већим градовима Србије и земаљама у окружењу.

     

Финална такмичења мајстора роштиља за своје гледаоце дирекно преносе пар македенских теелевизија и једна из суседне Бугарске, као и све локалне, а како ми поуздано сазнајемо: у организацији ТОЛ-а за ову манифестацију чији су покроивитељи Влада Републике Србијеи Град Лесковац  акредитован је до сада највећи број ноовинара.

Коментара: 0


#   Влада Републике Србије   Звезде Гранда   Саша Матић   министар   Влатко Стефановски   ликовна колонија   округли сто   органска производња   Новица Станковић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]