Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади у акцији

rssBookmark and Share

Врање 30.01.2014. РТС

Млади из Бујановца, Прешева и Врања уредили су двориште и учионице Музичке школе у Бујановцу.
Направили су стазе, бетонирали степениште, окречили унутрашњост и цртају графите.
То је програм Youthbuild тренинг центра у оквиру ког четрдесетседморо младих Албанаца, Рома и Срба свакодневно ради.

Бујановац музичка школа, ф:РТС
Бујановац музичка школа, ф:РТС

Волонтери из Бујановца, Прешева и Врања су уредили двориште и учионице музичке школе у Бујановцу. Окречили су зидове, додатно ће их украсити графитима. Учесници програма сами бирају тему коју ће радити, објекат који ће уредити. Одабрали су Музичку школу.

"Бавим се цртањем рекреативно, иначе сам се пријавио за овај програм, јер сам хтео да упознам нове другаре и стекнем нова искуства", каже Оливер Петрушијевић (30) из Врања.

Аделина Бајрами (23) из Бујановца каже да је Бујановац мали град, да тамо немају шта да раде па сви млади овде долазе и раде нешто заједничко.

"Ја сам трећа генерација, овде сам три месеца, сређивали смо Музичку школу, имамо још неке акције сређивања у Прешеву и Врању", додаје Еро Муслију (23) из Бујановца.

Музичка школа у Бујановцу постоји 25 година. Има око стотину ученика. Долазе и из околних општина.

Директорка Музичке школе у Бујановцу Марија Тодоровић Арсић каже да се улаже увек по мало, , колико омогућава и буџет школе и општине, а то је, додаје, увек доста оскудно у односу на ово што су они урадили.

Кроз креативност, учење, тимски рад и дружење, мултиетничка група младих мења и мобилише своји локалну заједницу, волонтерски.

"Прва акција је била рампа за инвалиде, и сад се сматра једном од акција која је била највидљивија и која је донела пуно промена, и због тога је постао познат програм", каже Фисмир Јахиу, координатор пројекта.

Трећу годину за редом Грађанске иницијативе реализују овај програм, уз подршку USAID-a. Млади уче језике, предузетничке и вештине комуникације. Неки од њих су, после завршене обуке, успели да пронађу посао.

 

video...

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   млади   Прешево   USAID   Музичка школа   рампа за инвалиде
@USAID @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима