Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Немогућа рачуница паркирања: Много аутомобила, мало гаража

rssBookmark and Share

Ниш 22.11.2018. ББЦ, Данас

Нишлије, барем оне моторизоване, очигледно имају разлог за славље, јер је уз балоне, шетњу и присуство војске и бројних личности са нишке политичке сцене, свечано отворена прва јавна гаража у Нишу.

Немогућа рачуница паркирања: Много аутомобила, мало гаража

„Паркиралиште је одрађено по најсавременијим стандардима, испуњени су сви технички услови у сарадњи са струком, а еколошки стандарди на европском нивоу су испоштовани.“

Овим речима директор нишког Паркинг сервиса Дејан Димитријевић описује гаражу која носи име Горана Остојића, команданта 63. падобранске бригаде, који је погинуо 1998. године током сукоба на Косову и Метохији.

Пробијено је неколико рокова током градње.

Двоспратна гаража поред нишког Дома Здравља никла је на месту на ком је раније могло бесплатно да стане 40 аутомобила, сад ће бити паркирано 70, од тога четири за особе са инвалидитетом.

Паркирање у новој гаражи ће до краја новембра бити бесплатно, а након тога ће се наплаћивати 40 динара по започетом сату.

Како су доскора бесплатно паркирали на месту данашње гараже, многи станари уз улице Војводе Танкосића се питају како ће од сада бити регулисано остављање њихових возила.

„Станари бесплатно током ноћи са својим плаћеним станарским картама, а сви други корисници ће моћи да се паркирају 24 сата, седам дана у недељи“, изјавио је за Јужне вести Дејан Димитријевић.

Како ће то бесплатно паркирати плаћеном картицом у току ноћи, када је осталима омогућено да се паркирају нон-стоп, за ББЦ на српском је објаснила Јелена Нешић, портпаролка нишког Паркинг сервиса.

„Месечну карту по цени од 390 моћи ће да изваде станари околних улица и њима ће бити омогућено да остављају возила на паркиралишту Дома здравља ван радног времена, дакле у току ноћи“, каже Нешић.

Неке Нишлије нису толико одушевљене новом инсталацијом Паркинг сервиса.

Дарко Стојић, који сваког дана „мучи муку са местом за паркинг“, није сигуран колико ће ефекта имати овакав систем.

„Паркинг у склопу болнице не би требало да се наплаћује, то је тотална небулоза. Али са друге стране, доста паметњаковића користи бесплатан паркинг у друге сврхе, које немају везе са здравственом установом“, каже Стојић за ББЦ.

За директора Димитријевића, отварање прве јавне гараже је „круна пословања“ и „велики дан за Ниш“ у коме, према подацима Републичког завода за статистику из 2016. године, има 57.642 регистрованих путничких возила.

А два јавна паркиралишта и новоотворена гаража далеко су од потребних капацитета.

„Нишу је потребно неколико оваквих гаража, јер досадашње обележавање паркинг места на улицама само доводи до још веће гужве у саобраћају“, сматра Стојић.

Он истиче пример Душанове улице, једне од прометнијих нишких улица, у којој „током шпица увек настане хаос, коме само доприносе паркирани аутомобили“.

Нишка иницијатива: Лицемерство градских власти и ЈКП Паркинг сервиса

Нова монтажна гаража ни у ком случају не би требало да буде лоша ствар за било коју локацију у граду, али лош менаџмент је способан да упропасти сваку добру замисао, саопштила је вечерас Нишка иницијатива.

Како се даље наводи цена половне гараже код Дома Здравља и додатни број места не оправдавају трошак од 20 милиона за 15-ак места више.

Лицемерство градске власти и ЈКП се наставља “бесплатним“ паркирањем од 390 динара месечно за станаре или 40 динара по сату за пацијенте.

Овим потезом Паркинг сервис и Градоначелник су само наставили да буду део проблема, а не део решења. Прилика је послужила само за сликање и самопромоцију „нишких велможа“, одлазак у кафану и страначко окупљање.

Поред висе стотина милиона динара које Паркинг сервис узима из градског буџета, и још толико од наплате и паук службе директно од грађана Ниша, проблем паркирања око Дома Здравља решава се овако накарадно.

Господо, овом паркинг гаражом сте само још једном увредили грађане Ниша и нажалост на исту ставили име палог јунака на Косову 1999, Горана Остојића нишког јунака и хероја, закључује се у саопштењу.

Коментара: 0


#   Ниш   паркирање   Паркинг сервис   Особе са инвалидитетом   24 сата   Горан Остојић   Јужне вести   Дејан Димитријевић   Нишка иницијатива (НИ)   Јелена Нешић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима