Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлија у Србији бацио диплому, у Чикагу се запослио

rssBookmark and Share

10.05.2014. Блиц

Не кајем се што сам се одрекао једне дипломе, урадио сам то због својих другова и себе, покушао сам све, али посла није било, морао сам да одем из земље

Нишлија у Србији бацио диплому, у Чикагу се запослио

Ово су речи Нишлије Бранимира Ђурића (26), дипломираног туризмолог и мастера географије, који се одрекао факултетске дипломе туризмолога преко новина због партијског запошљавања у Србији.

Бранимир сада живи у Чикагу, ради у транспортној компанији свог школског друга и држи часове географије српској деци у једној школи. Каже да се не каје нимало што се одрекао дипломе, јер да то није урадио, не би почео да остварује своје снове.

- Кад ме стигне туга, само помислим на то да људима у мојој земљи нисам био потребан и да су ме лако пустили да одем, као што каже песма Београдског синдиката: „Ја сам морао да одем, такав ником нисам треб‘о“ - каже Ђурић.

Овај млади Нишлија, који је напустио свој родни град пре два месеца, каже да је и у Чикагу као код куће, да има пуно „наших“ који су читали о њему и који му радо нуде да му помогну уколико му је то потребно. Планира да нострификује диплому мастера и да упише школу за пилоте, а успут би волео да се бави својим примарним занимањем да буде професор географије.

- Овде ништа није немогуће, све што пожелиш може да ти се оствари, само треба напорно да радиш, будеш одговоран, упоран и то је то - прича он.


Како каже, његови вршњаци у Америци имају све, возе скупе аутомобиле, раде, зарађују, излазе и по његовом мишљењу, воде безбрижан живот за разлику од младих у Србији.
- Њихова главна обавеза је где ће се и како забавити - прича Ђурић.

На посао у Србији је чекао годину дана, али каже да је ситуација таква да и поред две факултетске дипломе, није могао да нађе посао у струци. На разговор га је позивао и бивши министар Милан Бачевић, али до тог сусрета није дошло.

У Америци раде по два посла

“Уколико неко ради два посла, за један месец може да заради десет пута више него што је износ просечне плате у Србији. Плате су веће, а храна је јефтинија него код нас”, закључује Бранимир.

Коментара: 0


#   запошљавање   Србија   посао   Милан Бачевић   Бранимир Ђурић   диплома   САД   Чикаго
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима