Јужна Србија Инфо

Обележено је 70 година од формирања падобранских јединица

rssBookmark and Share

Ниш 26.10.2014. NTV-Јужна Србија Инфо

Демонстративним скоком и свечаном церемонијом на Нишком аеродрому, обележено је 70 година од формирања падобранских јединица.

Обележено је 70 година од формирања падобранских јединица

Командант 63. Падобранског батаљона, потпуковник Ненад Зонић истакао је да су падобранци кроз новију историју дали огроман допринос српској војсци, а у част свих оних који су од Другог светског рата до сукоба на Косову и Метохији 1999. године изгубили живот, отворена је спомен соба.

Због значаја који су у Другом светском рату имали ваздушни дисиденти, Први падобрански батаљон формиран је 1. Октобра 1944. године. Од 46. До 67. године падобрански батаљон је мењао место базирања, а од 5. Децембра 1967. године налази се на нишком аеродрому. Командант ове бригаде, потпуковник Ненад Зонић истиче да је данас то модерно опремљена јединица оспособљена за извршавање најсложенијих задатака укључујући и помоћ становништву погођеним елементарним непогодама.

Посебну атракцију за велики број окупљених грађани представљао је демонстративни скок падобраном. Падобранцима јак ветар није сметао, а посебну пажњу је привукла и једна жена међу њима која не сматра да је ово мушки посао.

У знак сећања на све оне који су претходних седам деценија у различитим сукобима и изазовима изгубили живот, војници и старешине положили су венце, а у њихову част отворена је и спомен соба како се храбра дела оних који су живот дали за отаџбину никада не би заборавила.

Коментара: 0


#   Ниш   аеродром Константин Велики   63. падобранска   Ненад Зонић
@


 


[ Додај коментар ]