Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Роми новац из донација потрошили на шминку и накит

rssBookmark and Share

Куршумлија 12.08.2014. Наше новине, Бета

Координатор за ромска питања општине Куршумлија изјавио да су Роми из насеља Барлово распродали скоро половину хуманитарне помоћи коју су добили после великих поплава док су део новца за намирнице утрошили за шминку, фарбе за косу и слично

Роми новац из донација потрошили на шминку и накит

У питању је хуманитарна помоћ коју је донирала Екуменска хуманитарна организација после изливања реке Топлице, а Ајдиновић каже да су око 30 одсто новца уместо за куповину основних животних намирница утрошили за шминку, накит и фарбу за косу.

У великој поплави која је задесила ромско насеље у куршумлијском селу Барлово половина од око 20 кућа до темеља је порушена а вода је однела ствари које су становници имали.

Након тога Екуменска хуманитарна организација је донирала свакој породици по један шпорет, кревете, постељину и друге неопходне ствари, али Ајдиновић тврди да је половина тих ствари већ распродата.

"Шпорете смедеревце су продавали по ценама три пута нижим од малопродајне. Продали су кревете и постељину. Била је у том насељу општа распродаја ствари", казао је Ајдиновић.

Поред донација у стварима, та хуманитарна организација је Ромима поделила ваучере у одређеном износу за основне животне намирнице, према броју чланова породице. Међутим, уместо хране, више од тридесет одсто средстава су утрошили на куповину шминке и накита.

"Много сам се разочарао. Куповали су фарбу за косу и већина становника тог насеља се офарбала, накачила пирсинг и накит, куповали шминку. Био је план да сваког месеца добијају ваучере за куповину хране. Сада нам је ту врсту помоћи Екуменска хуманитарна организација укинула", казао је Ајдиновић.

Екуменска хуманитарна организација је почела спровођење пројекта изградње кућа свим ромским породицама у том насељу. Пројекат није обустављен а неколико темеља је већ подигнуто.

Ајдиновић каже да није први пут да Роми из Барлова продају хуманитарну помоћ и да ово није први покушај да се њихово насеље изгради и уреди.

"Још једном су добили донацију у материјалу за изградњу нових кућа. Комплетан материјал су и тада распродали. Сада страхујемо да и ова донација за изградњу кућа не буде распродата", казао је он.

Општина Куршумлија је, у међувремену, почела изградњу водоводне мреже за то ромско насеље, која вреди 13 милиона динара. У насељу Барлово живи око 130 Рома. То насеље је сврстано у ред најугроженијих ромских насеља у Србији.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Роми   Бошко Ајдиновић   Барлово   хуманитарна помоћ   Цигани   општина Куршумлија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима