Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Стара планина: Легенда о Бабибном зубу и поп Мартиновом благу

rssBookmark and Share

Стара планина 12.04.2015. Јужна Србија Инфо

Стара и Сува планина због своје богате историје и још увек нетакнуте природе, обилују народним причама и легендама.

Бабин зуб Фото Ванабе
Бабин зуб Фото Ванабе

Легенда о Баба Марти (Бабином зубу)

Прича каже да је некада у околини живела нека баба Марта која се непрестано противила сечку (фебруару). 

Не обазирући се што сечко има још три дана владе, јер су у марту првих девет дана његова, она погоди чобане, однесе бачије да бућка масло, истера овце, па и сама крену са њима, "Прође сечко као пас, а баба Марта истера овце на бачију", говорила је баба Марта, а сечко да би јој се осветио, пусти јак мраз, те се овце посмрзавају, бачије попуцају а Господ осуди бабу и она се смрзне и распадне, само остане један зуб, који се и данас види.

Злато попа Мартина 

Легенда о благу попа Мартина, хајдучком харамбаши који је са својим хајдуцима пресретао турске караване и отимао им злато, вековима уназад подгрева машту многобројних трагача за златом на Старој и Сувој планини.

За товарима блага поп Мартина које је сакривено у планинским беспућима овог краја и данас се трага. По легенди поп Мартин Химовић је пореклом из Дубровника, а на Сувој планини је служио као свештеник негде у 18. веку.

Закопано благо поп Мартина-илустрација

Живео је мирним свештеничким животом са својом женом која је била надалеко позната по лепоти. Турци су му је због тога и отели након чега се он одметнуо у хајдуке, постао харамбаша и свети Турцима на тај начин што је пресретао турске караване који су злато возили ка Истанбулу и у теснацима Звоначке бање им отимао товаре.

Нико не зна где је благо сакривао, али се верује да је то управо у Смуковој јами па због тога и данас велики број трагача за златом прекопава планине у овом крају у потрази за великим богатством.

Коментара: 0


#   Стара планина   благо   Сува планина   Легенде   Бабин зуб   Поп Мартин
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима