Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

134. rođendan "Škole mode i lepote" u Nišu

rssBookmark and Share

09.05.2017. Z.S. Južna Srbija Info

"Škola mode i lepte" u Nišu danas je prigodnim programom obeležila svoj 134. rođendan i Dan škole.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Svečanoj priredbi održanoj u prostorijama škole, prisustvovali su učenici, profesori, mnogobrojni gosti iz javnog života grada i roditelji. Uručene su pohvalnice učenicima i nastavnicima koji su doprineli renomeu škole na mnogobrjnim takmičenjima širom zemlje, kao i zahvalnce gradskom rukovodstvu i saradnicima iz sveta privrede.

Inače, prošle godine niko od gradskih čelnika nije se udostojio da uveliča proslavu ove ustanove koja nesebično iznedruje obučene stručne mlade ljude, bez kojih naš svakodnevni život u sferi usluga i tekstilne industrije ne bi bio moguć. Ali nakon pisanja portala Južna Srbija Info i "pozitvnih" medijskih kritika, ovogodišnja proslava je premašila broj pozvanih gostiju.

Marina Kostić (Sekretarijat za obrazovanje)

Slaviša Mihajlović, direktor ove jednistvene škole u regionu, čestitao je prisutnim učenicima i profesorima Dan škole, izrazio zadovoljstvo i zahvalio se na dolasku prvoj dami Sekretarijata za obrazovanje Marini Kostić, predstavnicima "Aster tekstila", Srećku Dokiću predsedniku Unije zanatlija i preduzetnika region Južna Srbija i mnogobrojnim drugim gostima.

Srećko Dokić (Unija zanatlija i preduzetnika region Južna Srbija)

On je u svom obraćanju pristnim gostima, podsetio na velike uspehe učenika i profesora tokom predhodne godine, na mnogobrojnim takmičenjima i ralizaciji više projekta i dodao da uprao ova škola jeste najbolji primer kombinacije teorije i prakse i izrazio nadu da će od sledeće godine nakon uvođnjnja dualnog obrazovanja, škola pokazati sav svoj kapacitet.

O školi..

Sve je počelo daleke 1883. godine. Grupa žena, članica ženske organizacije “Niška ženska podružina” osniva žensku radeničku školu za vez i belo rublje.

Uloga i zadatak te novoosnovane škole bio je da žensku omladinu oslobodi od orijentalnih navika i predrasuda o ulozi žene u društvu.

Od osnivanja do danas, (133 godine postojanja i rada) preživela je 11 različitih transformacija, spajanja, razdvajanja, reformi, menjala područja rada, objekte u kojima je radila. Interesantno je da je jedino u kontinuitetu obrazovala tekstilne radnike i tehničare i sačuvala zgradu u ulici 7. juli (zgrada je pod zaštitom države) koju su niške žene 1904. godine kupile dobrovoljnim prilozima i poklonile školi. Ta zgrada je renovirana 2003. godine povodom proslave 120 godina postojanja i rada škole.

Sedamdesetih godina, škola je reformisana u “Centar za obuku radnika u industriji, zanatstvu i komunalnoj privredi”.

Od 1991. godine škola nosi naziv Stručna škola „Filip Kljajić“, a 2007. godine ime škole je promenjeno i sada nosi naziv ŠKOLA MODE I LEPOTE.


#   Južna Srbija region   obrazovanje   Južna Srbija Info   Dan škole   rođendan   Unija zanatlija   Srećko Dokić   Škola mode i lepote   Slaviša Mihajlović   Marina Kostić   Aster kompanija
@juznasrbija @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima