Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kradljivci bista iza brave

rssBookmark and Share

28.10.2007. G. O. – B. L.

Gornji Milanovac – Policiji je uspelo da uđe u trag petorici kradljivaca bista narodnih heroja Radisava Janićijevića Bombe i Tadije Andrića sa spomen-groblja na Brdu mira iznad grada. Prekjuče su lišeni slobode Miloš D. (37), Branko N. (26), Nebojša P. (28) i Bojan D. (18), svi iz Kragujevca, i Dragiša T. (29) iz Prćilovice kod Aleksinca, a juče ih je saslušao istražni sudija Milisav Cvetković.

Reč je o grupi Roma koja je, u noći 9. oktobra, sa postolja demontirala i odnela bronzane biste pomenutih narodnih heroja i još tri mesingane ruke koje su bile deo spomenika stradalim Milanovčanima u logoru Mauthauzen. Poprsja su isekli i prodali – 108 kilograma metala za 16.000 dinara zasad nepoznatom kupcu, iako je vrednost ukradenog 850.000 dinara.

– Osumnjičeni su priznali krivično delo teške krađe, nagovestili su i kome su prodali isečene biste i delove drugog spomenika. Dao sam nalog da se privedu i kupci čija imena, u interesu istrage, još ne mogu da saopštim, a petorci vinovnika sam odredio pritvor do 30 dana, a policija će ih sprovesti u Okružni zatvor u Čačku – rekao je, posle saslušanja, sudija Cvetković.

Juče je, pred policijskom stanicom, protestovalo desetak srodnika osumnjičenih, koji su došli iz Kragujevca, tražeći da se uhapšeni puste na slobodu. Tvrdili su da ih je na skrnavljenje spomenika nagovorio jedan Kragujevčanin koji trguje starim gvožđem. Rekli su da ih je prethodno drogirao da bi to učinili i obećao im znatno višu sumu novca od ove koju su dobili.


#   policija   istražni sudija   Okružni zatvor   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima