Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Asfalt u nedođiji i posao u ,,vlastitoj režiji’’

rssBookmark and Share

Leskovac 04.02.2011. Dušan Kocić

,,Najvažniji događaji’’ 2010. u Jablaničkom okrugu posmatrani merilima ,,malog čoveka’’: Jezdine dobilo vezu sa svetom - put čekali pola veka, Lebančanke krenule u sopstveni biznis, iznenađenje krave ,,Bulke’’, Merkator u Leskovcu otvorio supermarket!

Asfalt u nedođiji i posao u ,,vlastitoj režiji’’

 

LESKOVAC – Nekoliko zanimljivosti sigurno će se pamtiti na jugu Srbije, u Jablaničkom okrugu - od Leskovca do Vlasotinca i Lebana, Medveđe, Bojnika i Crne Trave!

Za obične, ,,male ljude’’, ispunjenje sna je katkad nešto što se drugima čini – smešnim! Ilustrujom vreme koje je minulo ,,malim-velikim događajima’’.

,,Magistrala’’ u planini

U vrletima planine Čemernik, petnaestak kilometara od Vlasotinca, smestilo se selo Jezdine. U njemu živi oko 300 seljaka, od kojih je najmanje polivina davno prevalila šestu deceniju života.

-Ovo smo čekali pola veka, ma čekali smo čitavog života u nadi da će nam se ostvariti san, da dobijemo asfaltni put – kaže gotovo da plače od radosti Boban Đokić (48), predsednik MZ sela Jezdine.

Lokalna samouprava, uz pomoć ,,Puteva Srbije’’, uložila je u ovaj projekat 60 miliona dinara. Miomir Stojiljković (65) priča da će mu put omogućiti da lakše prodaje med, jer je pčelarstvo njegovo osnovno zanimanje.

-Naš prioritet je da u svim delovima opštine stvorimo uslove da ljudi normalno žive i da se deca školuju - kaže Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince.

Ovde, u selu Jezdine, pre pet godina, posle višegodišnje pauze, ponovo je proradila škola – istureno odeljenje OŠ u Tegošnici.

-Trenutno imamo 11 učenika od prvog do četvrtog razreda, a petoro đaka putuje osam kilometara do ,,centralne’’ škole u Tegošnici, jer pohađaju ,,više razrede’’ – kaže Goran Stanković, učitelj koji ističe da su đaci vredni i poslušni.

Spas iz beznađa

3.	Lebane: samozapošljavanjeSamozapošljavanje nezaposlenih je, u ovom trenutku, spas iz beznađa! Ideju samozapošljavanja podržala i lokalna samouprava Lebana, opštine sa najvišom stopom nezaposlenih, koja je iz budžeta izdvojila milion dinara pomoći. Tom iznosu pridodato je još dva miliona iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i tako je 15 Lebančana bespovratno dobilo po 200.000 dinara za ostvarivanje svog sna!

-Za 2011. godinu u budžetu naše siromašne opštine za podsticanje samozapošljavanja predvideli smo pet miliona dinara. Uz to očekujemo još deset miliona dotacija iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, što će otvoriti mogućnost za znatno veće samozapošljavanje – kaže dr Mića Stanković, predsednik opštine Lebane.

Lebane je, odavno se zna, sa 5.159 nezaposlenih, u odnosnu na broj stanovnika, pravi rekorder na jugu Srbije i u samom vrhu u Republici.

Izlaz iz nepovoljnog stanja u kome su se našle posle posle otkaza, pronašle su u samozapošljavanju, između ostalih, Zorica Sokolović (41), Zorica Đorđević (35) i Jasmina Terzić (43), radnice propalih kolektiva, tekstilne industrije Eksportekst i kombinata Niteks.

-Verujem da sam u ,,najboljim godinama’’, a kako su deca već odrasla, rešila sam da krenem u privatni biznis, iako ima prijatelja koji mi kažu da je to prava ludost – veli Zorica Sokolović (41), uz naglasak da će se baviti šivenjem posteljina i stolnjaka.

Predsednica Saveta za zapošljavanje u Lebanu Snežana Todić ima pozitivno mišljenje o svim iznetim idejama i nada ćs da će svi uspeti u ovom poslu, a prema ocenama Jovice Marinkovića, direktora filijale NSZ u Leskovcu, programi samozapošljavanja su pokazali opravdanost, jer samo svaki deseti korisnik koji ne uspeva u svojoj nameri, odnosno ne ostvarije plan.

Neobičan rekord

Krava Bula: iznenađenje za sveKrava ,,Bula’’ ne samo da je iznenadila porodicu Zorana Stojiljkovića, iz vlasotinačkog sela Šišave, na jugu Srbije, nego i doktore! Jednostavno, tako nešto ovde nije zabeleženo: otelila je jedno žensko i dva muška teleta!

-Kada je veterinar otelio drugo telo, mislili smo da je sve završeno. Doktor je otišao kući, a tada mi je otac javio da ,,Bula’’ ima još jedno telo. Mislio sam da se šali, ali sam se ubrzo uverio da je otac govorio istinu – kaže Zoran Stojiljković, poljoprivrednik i stočar, koga smo posetili u selu Šišava, odnosno mahali Đurinici, gde živi.

-Koliko znamo, ne pamti se ne samo u našem selu, nego i u svim mestima našegra kraja da krava oteli trojke, dva muška i jedno žensko tele - govori Zoran Stojiljković.

Porodica Stojiljković živi u mahali Đurinci gde ima devet kuća, odnosno pedesetak stanovnika i svi čuvaju stoku. Do ove mahale nedavno je uz pomoć lokalne samouprave Vlasotinca asfaltiran puta i sagrađen most.

Prilika za hrabre

Roda, supermarket - LeskovacU Leskovcu je svečano otvoren Roda keš-en-keri, prvi u Jablaničkom okrugu. Otvaranjem novog, 22. objekta u Srbiji u kojoj je Merkator-S investirao više od tri miliona evra samo je potvrda uspešnosti poslovanja. Ovde je trenutno zaposleno 77 radnika, a sa više od 4.200 zaposlenih u celoj kompaniji, predstavljamo jednog od najznačajnijih poslodavaca u Srbiji – kaže mr Stanka Čurović, predsednica Upravnog odbora Merkator-S i članica uprave grupe Merkator jugoistočne Evrope.

Objekat Merktora-S u Leskovcu prostire se na 4.200 kvadratnih metara i pored toga što nudi veliki broj proizvoda raznih kuća, nalazi se i savremena pekara i odeljenje bele tehnike. Potrošačima se nudi i dodatni sadržaj: ugostiteljski objekat, apoteka, prodavnica optike i drugo, a za kupce je rezervisano 77 pokrivenih parking mesta i usluge se ne naplaćuju.

-Kriza je prilika za hrabre, a u naš grad su došle mnoge renomirane kompanije, a naredne godine će doći novi investitori! – ocenjuje gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   Slobodan Kocić   Srđan Šušulić   Lebane   posao   Jablanički okrug   Merkator   Mića Stanković   pčelarstvo   predsednik opštine   lokalna samouprava   asfalt   ugostiteljski objekat   Zorica Đorđević   istureno odeljenje   Zoran Stojiljković   samozapošljavanje   poljoprivrednik
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima