Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Biljke u junu za vašu baštu i terase

Bookmark and Share

12.06.2016. mojenterijer.rs

Bašta je u proces koji traje, i iako je vreme važno, nemojte biti preplavljeni osećanjem da je suviše kasno da sada posadite svoje biljke.

Biljke u junu za vašu baštu i terase

Isuviše često čujemo da baštovani koriste određeni dan određenog meseca kao da je uklesan u kamenu - na primer, slatki grašak mora biti posejan na dan zaljubljenih ili da je tamo neki dan u kalendaru "kritičan dan za sadnju vrta.

Istina je zapravo, svaka sezona je drugačija i datume za sadnju je još teže odrediti nego što možete pretpostaviti! Želimo da naglasimo da nije kasno da zasadite odličnu baštu čak i u junu i julu.

Iako je tačno da su biljke poput paradajza, paprike i patlidžana i trebalo da budu zasađene do sada, mnoge, ako ne i većina, će rasti još brže iz semena koje se sadi u rano leto kada je zemljište dobro zagrejano i vrvi od život. Bićete iznenađeni koliko će brzo seme proklijati i započeti sa rastom. Ne oklevajte da zasadite seme krastavaca, pasulja, letnje i zimske bundeve,i tikve, dinje, repe, šargarepe, blitve...

Zasadite miks salata na mestu sa dosta svetla, ali zaklonjeno od jakog, toplog sunca. Biljke koje vole toplotu i sunce, bilje poput bosiljka, majorana, vlasca, origana, majčine dušice i žalfije postavite na osunčano mesto i vodite računa da zemlja bude uvek vlažna. Nemojte zaboraviti da zasejete mirisni bosiljak u saksije da povećate zadovoljstvo održavanja svoje letnje bašte.

Čak i ako već imate pasulj, bundevu, blitvu, šargarepu i bosiljak u zemlji, i vaše biljke rastu dobro, jun je dobro vreme da posejete drugi rod, koji će biti spreman krajem leta, kada su prve žetve useva ovih biljaka gotove. U julu i avgustu, zasejte seme za jesenje useve, kao i sve vrste zelene salate, spanać, rotkvice, praziluk, kelj, grašak, brokoli, šargarepu...

Sadnja u junu, takođe važi i za cveće! Posadite još nevena i suncokreta, dalija, zevalica, vinki i petunija, itd - svo jednogodišnje cveće koje obično precveta do kraja leta. Na taj način ćete imati izvanrednu baštu u cvetu i početkom septembra!

Jun i jul su takođe dobri za seme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje treba da cvetaju sledećeg proleća. Možete posejati seme u zaštićenu saksiju, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime, i onda će procvetati, obezbeđujući vam predivan prolećni pozdrav u bašti sledeće godine...

Komentara: 0


#   dan zaljubljenih   biljke   letnje bašte   bašta   jun   cveće   terase
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima