Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ekspanzija divlje gradnje u Nišu

rssBookmark and Share

26.03.2015. Južna Srbija Info

Broj nelegalnih objekata u Nišu, u poslednjih desetak godina višestruko se povećao, i procenjuje se da ih je sada 36.000.

Ekspanzija divlje gradnje u Nišu

Ovi objekti nemaju građevinsku dozvolu, izjavio je načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović.

Prema njegovim rečima, 2003. godine u Nišu je bilo evidentirano 8.000 bespravno izgrađenih objekata, 2009. godine takvih objekata bilo je 27.000, a 2012. godine oko 36.000.

Mihajlović je podsetio da građani koji su bespravno gradili objekte mogu najkasnije do 30. aprila ove godine da dopune dokumentaciju po podnetim zahtevima za legalizaciju. On je istakao da su skoro svi zahtevi za legalizaciju koji su stigli u nišku upravu, a njih je oko 35.000, "prazni", odnosno, sadrže samo obrazac zahteva.
Mihajlović je ocenio da se nelegalnoj gradnji ne može se stati na put individualnim aktivnostima lokalnih samouprava, već samo zakonom sa jasno definisanim uslovima i kaznama.

"Naše zakonodavstvo od 2003. godine definiše bespravnu gradnju kao krivično delo, ali od tada do danas niko nije krivično odgovarao zbog toga što je podigao objekat bez građevinske dozvole", istakao je Mihajlović.

On je naglasio da se mora značajno povećati odgovornost građevinske inspekcije i inspektori obavezati da na terenu spreče svaki pokušaj bespravne gradnje.

"Nažalost mi sada imamo višespratnice sa po nekoliko stotina kvadrata koje su izgrađene bez dozvole, a imamo takođe i objekte koje imaju po dva ili tri sprata više od projektovane spratnosti", kazao je Mihajlović.

 

Beta, Južna srbija Info

Komentara: 0


#   Južna Srbija region   Južna Srbija Info   Uprava za planiranje i izgradnju   Rodoljub Mihajlović   divlja gradnja   krivično delo
@juznasrbija @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima