Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Korumpirani investitori i službenici ukrali jedan niški budžet

rssBookmark and Share

Niš 19.03.2016. Zorica Miladinović

Gradski zvaničnici u Nišu tvrde da niko u tom gradu, ali ni Srbiji "nije krivično odgovarao zbog nelegalne gradnje koja je krivično delo"

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

U Nišu ima više od 30.000 nelegalnih objekata, a 27.800 takvih objekata već se nalazi u postupku legalizacije koja će amnestirati investitore i građane od odgovornosti za krivično delo nelegalne gradnje. Do sada ih je, pak, "amnestirala" građevinska inspekcija, koja je uprkos ekspanziji divlje gradnje, prošle godine pokrenula samo 356 postupaka zbog gradnje bez građevinske dozvole, a uklonila samo 25 takvih objekata, podaci su nadležnih gradskih uprava u Nišu.

Prema Zakonu o ozakonjenju, "za jeftine pare" moći će da se ozakone stanovi u stambenim zgradama, kuće, lokali, garaže i drugi stambeni objekti, kao i delovi objekata ili nezavršeni objekti. U vreme stupanja zakona na snagu, u novembru prošle godine, "država“ je napravila satelitski snimak, koji se može videti na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a sve što na tom snimku, uzuzev u zakonu takstativnio pobrojanih objekata, kao što su oni na klizištima, javnim površinama ili izgađeni od "nesigurnog" materijala, podložno je legalizaciji. Skupština grada Niša je krajem prošle godine, na predlog Gradskog veća, a uz obrazloženje da želi gradske propise da uskladi sa tim zakonom, donela odluku da je moguće legalizovati i nelegalnu nadgradnju stambenih zgrada, koja je uzela maha.

- Bio sam protiv takve odluke, jer je motivisana idejom da se "reši" nekoliko privilegovanih investitora koji su nadziđivali zgrade bez dozvole, ali nisam naišao na razumevanje u Gradskom veću. Takođe, nije bilo sluha u gradskom rukovodstvu da rešimo bespravno postavljene bašte u kafićima u centralnoj zoni. Dao sam nalog da se u glavnoj, Obrenovićevoj ulici, uklone sve nelegalno podignute bašte, ali su ostale dve koje su pripadale "privilegovanima". Onda sam rekao da ona sirotinja čije su bašte uklonjene može da ih vrati, jer je besmisleno da oni ne mogu da ih imaju, a neko drugi može. Nažalost, divlja gradnja u Nišu je postala pravilo, a samo u poslednjih pet godina korumpirani investitori i pojedinci iz gradske uprave na taj način su "ukrali" bar jedan budžet Niša - kaže zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

On dodaje da je samo na potezu od Niša do Niške Banje bez građevinske dozvole izgrađeno više od 150.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a da "građevinska inspekcija nije zaustavila ni jednu gradnju". Na putu od Niša do Malče izgrađeno je bez dozvole oko 7.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, koji je uprkos tome priključen na elektroenergetsku i vodovodnu mrežu.

- To su kapitalne stvari i nemoguće je da ih inspektori "ne vide", tako da se može pretpostaviti da je reč o koruptivnom ponašanju. Nelegalna gradnja i loš rad građevinske inspekcije su jedna od najtežih korupcijskih priča u Nišu i Srbiji. Zavod za urbanizam, Uprava za planiranje i izgradnju i Uprava za imovinu i inspekcijske poslove su Bermudski trougao u kojem se svašta dešava i proizvodi urbanistički haos. Zbog takve situacije ne treba amnestirati od odgovornosti gradsku upravu, ali ni javno tužilaštvo, koje snosi krivicu što nijedan investitor u Nišu nije krivično odgovarao za kršenje zakona prilikom gradnje- kaže Slavković.

Zamenik načelnika Uprave za imovinu i inspekcijske poslove Srđan Laketić dodaje da za "nelegalnu grašnju niko u Srbiji nije krivično odgovarao". On precizira da su oni koji su gradili bez ikakvih dozvola uglavnom mogli da se suoče sa novčanom kaznom od 50-ak hiljada dinara za humanitarne svrhe, a privredna društva plaćala kaznu od najviše 250.000 dinara. Ne negira da radu inspekcije postoje nepravilnosti, zbog kojih su "neki inspektori i kažnjavani", ali navodi da postoji niz problema koji "onemogućavaju efikasan rad inspekcije".

- Zakoni o planiranju i izgradnji su u poslednjih 13 godina sve lošiji. Oni propisuju, recimo, da inspekcija ne može rušiti bespravno podignute objekte ukoliko investitor podnese zahtev za legalizaciju, a odlučivanje po zahtevu u prvostepenom i drugostepenom postupku može trajati godinama. Omogućavaju i da svako ko podnese zahtev za legalizaciju ima pravo da priključi nelegalni objekat na elektronergetsku, vodovodnu i ostalu komunalnu infrastrukturu. Među investitorima je postala postala "moda" da sukcesivno traže izuzeće svih mogućih nadležnih funkcionera i službenika koji odlučuju o njihovom slučaju, što po zakonu mogu, te na taj način godinama odlažu eventualno rešenje o rušenju - kaže Laketić.

Prema mišljenju nadležnih, neka od ovakvih zakonskih "rešenja", ili nepravilnosti u radu "pojedinaca" u gradskoj upravi ili struci, omogućila su nelegalnu gradnju i prepoznatljivih, kapitalnih objekata u Nišu. Gradski stadion "Radnički" funkciniše iako nema građevinsku dozvolu za zapadnu tribinu, a Teniski tereni kod Osnovne škole "Sveti Sava" već godinama nemaju ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, a "priključeni" su na struju i vodu, koje plaća škola. Poslovni centar "Srbija", u strogom centru grada, nema upotrebnu dozvolu, a pritom gradu duguje 200 miliona dinara za komunalne usluge i oko 1.000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Tržni centar "Kalča", po kojem je Niš tokom 90-ih bio "prepoznatljiv", do danas nije dobio upotrebnu dozvolu. Prema dostupnim podacima, zbog ovakvih propusta, kao i mogućih zloupotreba ili korupcije pri investiranju i gradnji, niko nije odgovarao.

Kancelarija za pomoć građanima

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), koji je pretprošli vikend organizovao antikorupcijski dijalog o korupciji u niškom građevinarstvu i urbanizmu, još jednom je pozvao gradske zvaničnike da Niš prvi u Srbiji osnuje Kancelariju za pomoć građanima koji se bore protiv korupcije u svim oblastima života, pa i izgradnji i urbanizmu, gde je potencijalno i stvarno ima "u priličnoj meri". Kancelarija bi bila u nadležnosti LAF-a, a građani bi u njoj mogli da dobiju besplatnu advokatsku pomoć, kao i ekspertsku, medijsku i javnu podršku.

R. D.

 

Izvor: Danas

Komentara: 0


#   Niš   tržni centar   Ljubivoje Slavković   Kancelarija za mlade   Sveti Sava   investitori   korupcija   Uprava za planiranje i izgradnju   gradnja   LAF   Skupština grada Niša   TC Kalča   loš rad   teniski tereni   divlja gradnja   građevinska inspekcija   Skupština grada   zavod za urbanizam   Uprava za imovinu   krivično delo   nelegalna gradnja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima