Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Izložba crteža Leskovčanke Jovane Mitić u "Lendavskom dvorcu"

rssBookmark and Share

Leskovac 10.10.2016. Južna Srbija Info

Višestruko nagrađivana akademska slikarka iz Leskovca Jovana Mitić i ove godine učestvuje na značajnim međunarodnim izložbama a nedavno je, pored samostalne izložbe slika u Pančevu imala i samostalnu izložbu crteža u Sloveniji, opštini Lendava.

Izložba crteža Leskovčanke Jovane Mitić u "Lendavskom dvorcu"

Izložba je svečano otvorena 6. oktobra u Lendavskom dvorcu a Jovana je na toj izložbi izlagala zajedno sa Slovenačkim kolegom, skulptorom Juretom Markotom.

Saradnja je počela proslog leta kada su oboje učestvovali na likovnoj koloniji za mlade autore do 35 godina - Lind Art 2015 u organizaciji Muzeja-galerija u Lendavi.

Ovo dvoje mladih umetnika su tada radili zajedno na jednom projektu a izazov je bio veći jer su se birali žrebom, dakle nasumice. Nije bilo lako zadržati svoje likovne poetike, slikarske i skulptorske a da umetničko delo ostane kompaktibilno i jedinstveno.

Poslednjeg dana kolonije je organizovana izložba od novonastalih dela a Jovana Mitić i Jure Markota su osvojili najveći broj glasova publike. To je bio povod da i ove godine budu pozvani da izlažu samostalno u Lendavskom dvorcu; Jovana sa svojim apstraktnim crtežima nastalim početkom ove godine a Jure sa instalacijama. Izložena je i zajednička slika-instalacija većeg formata "Konstrukcija-Dekonstrukcija", 2015.

Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Lea Lampret iz Ljubljane. Izložba će biti otvorena do 6. novembra. 

 

Komentara: 0


#   Leskovac   izložba   slikar   crteži   Slovenija      
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}