Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Majke u četrdesetoj godini

rssBookmark and Share

Leskovac 22.01.2011. Danilo Kocić

GRADSKO VEĆE LESKOVCA PODRŽALO IDEJU O PROŠIRENjU SPECIJALNE BOLNICE NA HISARU ZA VANTELESNU OPLODNjU
-
U prve dve godine rada na tretmanu je bilo 800 bračnih parova, vantelesno je začeto 300 beba, a rođene su 3 trojke i 12 blizanaca!

Majke u četrdesetoj godini

LESKOVAC – Gradsko veće Leskovca prihvatilo je zahtev prof. dr Miodraga Stojkovića za proširenje Specijalne bolnice za lečenje steriliteta ,,Spebo Medikal’’, koja se nalazi na Hisaru, nedaleko od centra grada.

Iz budžeta lokalne samouprave, kako je jednoglasno odlučeno na sednici ,,gradske vlade’’, biće izdvojeno 40.000 evra u dinarskoj protivvrednosti kao učešće grada Leskovca u proširenju kapaciteta Specijalne bolnice za lečenje steriliteta ,,Spebo Medikal’’.

Ugledni genetičar, prof. dr Stojkovića, ističe da niko nema magičnu formulu da svakome ko želi da ima potomstvo izađe u susret, ali ovde svima maksimalno pomažu da ostvare svoj san. U prve dve godine rada na tretmanu je bilo 800 bračnih parova, vantelesno je začeto 300 beba, a rođene su 3 trojke i 12 blizanaca!

U pismu koje je prof. dr Miodrag Stojković, počasni građanin Leskovca, prosledio Gradskom veću navodi se da će dogradnja Specijalne bolnice u prvoj fazi koštati 40.000 evra.

Za veštačku oplodnju u Specijalnoj bolnici u Leskovcu, na brdu Hisar, vlada veliko interesovanje ne samo u našoj zemlji, nego i u zapadnoj Evropi, a ima zainteresovanih kandidata iz Sjedinjenih Američkim Država, ali se svima ne može izaći u susret, jer su sadašnji kapaciteti popunjeni za godinu dana.

Ono što je prof. dr Miodrag Stojković, svojevremeno đak generacije u leskovačkoj Medicinskoj školi, najavljivao prilikom otvaranja Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju, to se i prvi put dogodilo početkom aprila minule godine. Posle vantelesne oplodnje rođena je prva beba - devojčica teška 2,9 kilograma i dugačka 55 centimetara. Majka prvorođene bebe koja živi u Beogradu - pre tretmana u Leskovcu – pokušavala je u drugim centrima da dobije potpomstvo, ali nije uspela. Bračni par Dragan i Slavko Stojković, iz sela Jajine, nedaleko od Leskovca, posle petnaestogodišnjeg braka, dobili su sina Stefana i to je prva beba iz leskovačke opštine koja je rođena posle veštačke opodnje u Specijalnoj bolnici na Hisaru.

Prilikom otvaranja, o ovom velikom projektu, čija je realizacija trajala četiri godine, govorilo se s ponosom i nadom za sve mlade koji, nažalost, prirodnim putem ne mogu da dođu do potomstva.

U obrazloženju odluke o dodeli sredstava gradonačelnik Slobodan Kocić podseća da je grad Leskovac sa dr Stojkovićem zaključio ugovor o zakupu ruinirane kuće u Norvežanskoj ulici na Hisaru površine 300 kvadratnih metara. Upravni odbor Fonda za razvoj Republike Srbije 2006. godine odobrio je kredit dr Stojkoviću u iznosu od 22 miliona dinara za kupovine namenske opreme.

Gradonačelnik Slobodan Kocić je naglasio da će pomenuta suma za proširenje Specijalne bolnice za lečenje steriliteta prof. dr Miodraga Stojkovića biti uručena posle plaćanja odgovarajućih komunalnih naknada kompanije Zdravlje Actavis gradu Leskovcu.

Na kraju, graodnačelnik Kocić ističe da se grad Leskovac neće zadržati samo na pružanju finansijske podrške, nego i svake druge pomoći, pre svega u hitnom izdavanju svih potrebnih odobrenja i druge potrebne dokumentacije za dogradnju Specijalne bolnice za lečenje steriliteta ,,Spebo Medikal’’.

-Ne znam da li ćemo biti najbolji, ali vas nećemo izneveriti! – obratio se prilikom otvaranje bolnice prof. dr Miodrag Stojković, uz naglasak da je za realizaciju ovog zadatka zaslužna grupa ljudi, koji su posebno pomogli kada je bilo najteže i kada se pomišljalo da se odustane od ovog programa.

Profesor Stojković, koji je godinama živeo i radio u Engleskoj i Španiji, ispričao je anegdotu o svojim sugrađanima, koji ,,na malecku stolicku sediv, a u golemo nebo gledav.’’

-Kada sam jednog jesenjeg dana došao iz Valensije u Leskovac, bio sam potpuno razočaran i čak jednog trenutka razmišljao da odustanem od ovog posla. Na krovu klinike video sam jato svraka, ali sam sada više nego siguran da će ovde dolaziti rode! – podvlači dr Miodraga Stojkovića, najpoznatiji Leskovčanin, počasni građanin rodnog grada.

Klinika za vantelesnu oplodnju dr Miodraga Stojkovića nalazi se na Hisaru, u elitnom delu grada, koji su mnogi, ne bez razloga, nazvali ,,leskovačkim Dedinjem’’. Lokalna samouprava je pružila garanciju za uzimanje pozamašnog kredita. Pod hipoteku je stavljena upravo Specijalna bolnica koja je dr Stojkoviću data na korišćenje u narednih 99 godina.

U mnogim sredinama pomaže mlade bračne parove da upravo u klinici dr Stojkovića dođu do potomstva. Lokalna samouprava Vlasotinca izdvaja po pedeset hiljada dinara za dvanaestoro.

-Znamo da sredstva nisu dovoljna, ali u situaciji kada su prisutni problemi oko obezbeđenja para u budžetu, to je najviše što možemo da pružimo – kaže Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince. Cena usluge na klinici dr Stojkovića ista je kao i u klinikama u Beogradu i Novom Sadu.

Specijalna bolnica je otvorena 29. aprila 2008. godine i od tada veoma uspešno pruža usluge Leskovčanima, ali i građanima iz drugih krajeva Srbije i iz inostranstva.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   Gradsko veće   Slobodan Kocić   Srđan Šušulić   bebe   Miodrag Stojković genetičar   predsednik opštine   bračni par   lokalna samouprava   specijalna bolnica   počasni građanin   prva beba   Upravni odbor
@MioStojkovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima