Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najpoznatija mesta sa skrivenim blagom na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Stara planina 12.02.2017. telegraf.rs, Južna Srbija Info

U tajnim spisima stoje podaci da samo u niškom i pirotskom okrugu postoji više od 70 tajnih lokacija skrivenog tovara zlata. A na teritoriji cele Srbije oko 889 mesta na kojima se nalazi ni manje ni više nego 12.000 tovara zlata.

Ilustracija
Ilustracija

U Srbiji, tragači blaga bili su vođeni, čime drugim, nego spisima pop Martina Himovića.

Legenda o njemu kaže da se u hajduke odmetnuo nakon što su mu Turci učinili nepravdu. Presretao je i pljačkao karavane i trgovce, a blago skrivao. Na mestima na kojima ih je skrivao obeležavao je raznim znakovima.

JELENOVA PEĆINA

Foto: Profimedia.rs

– Mesto Mala Jelenova pećina nema mapu nego skriveno jezero i pećina koja je zatvorena, malo se vidi, a kad je sunce, kad staneš pred nju, vidi se toplo vrelo i oštra čuka, to je u leskovačkom kraju  – navodi se u jednom od spisa Martina Himovića.

STARA PLANINA

Foto: Miloš Golubović

Vrh Tri čuke na Staroj planini, poznato je mesto na kome se može pronaći skriveno blago. U blizini staroplaninskih sela prolazio je put Via militaris  koji je bio veza između Istoka i Zapada, a kojim su prolazile rimske legije. Pretpostavlja se da su na tom putu skrivali i zakopavali blago.

VLAŠKA PLANINA

Foto: pekgora.wordpress.com

Vlaška planina se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, nedaleko od Pirota i pruža se pravcem severozapad-jugoistok u dužini od 6 km. Pripada Balkanskim planinama, po strukturi je krečnjačka, a njen najviši vrh Panica (1.443 metara) smešten je u njenom severozapadnom delu.

Prema legendi put do neslućenog bogatstva vodi preko Zmajeve pećine. Ulaz u pećinu nalazi se u planinskoj nedođiji u kamenjaru iznad Poganovskog manastira. Mnogi su pokušavali da uđu, ali su poginuli. U pećinu jedino može da se uđe spuštanjem pomoću konopaca, što su mnogi i pokušavali. Ali na dnu pećine gde je jedan od ulaza, nalazi se naprava-mehanizam u vidu ogromne zmije, koja bi svakoga ko uđe ubila na mestu, ili u najbolju ruku na smrt prepala.

Još uvek nije poznat niti jedan slučaj da je bilo koji kovčeg sa blagom otkriven, ali ko zna, možda neko bude te sreće i otkrije ga.

S.Kostić (telegraf.rs)

Komentara: 0


#   Stara planina   blago   zlato   Tri čuke   Legende   Pop Martin   skriveno blago   Martin Hamović
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}