Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NBS: Sedam godina cenovne i finansijske stabilnosti

Bookmark and Share

07.08.2019.

Narodna banka Srbije je izdala saopštenje povodom sedam godina rada pod guvernerom Jorgovankom Tabaković, a ističu da su u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve – postignuta je i očuvana cenovna i finansijska stabilnost.

NBS, bizlife
NBS, bizlife

"Za sedam godina s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu, Narodna banka Srbije u potpunosti je ispunila svoje zakonske ciljeve – postignuta je i očuvana cenovna i finansijska stabilnost, zahvaljujući čemu se danas u Srbiji lakše živi, planira i posluje, i donose dugoročne odluke", stoji u saopštenju.

Inflacija je s dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko 2 odsto, po čemu je Srbija sada u rangu s razvijenim zemljama.

Pre toga, kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede bila su na nivou od 8 odsto i 10 odsto i prilično su oscilirala. Danas su ona niska i znatno stabilnija i kreću se u granicama novog, nižeg cilja Narodne banke Srbije.

Dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto. U poslednjih sedam godina, intervencijama na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,85 milijardi evra. Kretanje kursa dinara ne samo da nije bilo ograničenje za izvozni potencijal domaće ekonomije već se stabilnost pokazala kao ključna karika za produbljivanje saradnje sa svetom. Kao garant stabilnosti i za naredni period – bruto devizne rezerve ojačane su na rekordnu 12,1 milijardu evra.

Dinarska štednja danas je četiri puta veća nego u 2012. godini i raste ubrzano. Preko 71 milijarde dinara dinarske štednje u julu nedvosmisleno govori o vraćanju poverenja u nacionalnu valutu. To što je 10 odsto dinarske štednje položeno na period preko dve godine takođe govori o vraćanju poverenja u dinar. Učešće dinara se povećava i u javnom dugu, na 27 odsto, a raste i učešće sedmogodišnjih i desetogodišnjih hartija, koje su do pre sedam godina bile nezamislive za naše tržište – danas su sedmogodišnje i desetogodišnje dinarske hartije Srbije izuzetno tražene, uprkos četiri puta nižim kamatama.

Jorgovanka Tabaković, Tanjug

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru rešavano je na sistemski način i na kraju juna spušteno je na 5,2 odsto, što je za 17,2 procentna poena niže nego kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita. Njihovo stanje smanjeno je za 307 milijardi dinara, odnosno za čak 71 odsto.

Danas su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu dva puta niže, a privredi tri puta niže nego 2013. godine, kada je započeo kontinuirani ciklus ublažavanja monetarne politike.

Smanjenje troškova kamata za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu, kao i po osnovu kursnih razlika za oko 80 odsto, takođe je bilo važan faktor povećane uspešnosti privrede u proteklim godinama. Kamatne stope na dinarske državne hartije danas su za oko 10 procentnih poena niže nego 2012. godine (četiri puta niže), što je jedan od faktora uspešnog uređenja javnih finansija i pada učešća javnog duga na oko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Konkretna potvrda poverenja u jačanje i dobre izglede naše ekonomije dolazi i kroz strane direktne investicije, koje su prošle godine dostigle 8,2 odsto bruto domaćeg proizvoda. Preko 10 milijardi evra priliva tokom 2015–2018, koji se i dalje nastavlja ubrzanom dinamikom, predstavlja znak poverenja. Konkretna potvrda poverenja jeste i emisija desetogodišnje evroobveznice na međunarodnom tržištu, po kamatnoj stopi od 1,6 odsto.

U proteklih sedam godina doneti su brojni reformski zakoni i regulatorna rešenja kojima je unapređen poslovni ambijent u zemlji i ojačana zaštita korisnika finansijskih usluga u svim segmentima. Jedna od najznačajnijih novina jeste i sveobuhvatna reforma platnog sistema, pre svega uvođenje sistema za instant plaćanja čiji je operator Narodna banka Srbije – sistem IPS NBS. Reč je o najsavremenijem platnom sistemu, koji radi neprekidno – 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje i omogućava prenos novca u roku od nešto više od jedne sekunde.

O značajnoj ulozi koju je Narodna banka Srbije imala u proteklih sedam godina u procesu evropskih integracija Srbije govori i činjenica da su otvorena oba pregovaračka poglavlja za koje je Narodna banka Srbije rukovodeća institucija – pregovaračko poglavlje 9 – Finansijske usluge i pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika.

Narodna banka Srbije će i u narednim godinama nastaviti da ispunjava svoje zakonom propisane ciljeve očuvanja stabilnosti u službi najboljih interesa građana, privrede i države u celini, piše u saopštenju NBS.

Komentara: 0


#   NBS   investicije   kurs   24 sata   Jorgovanka Tabaković   BDP   inflacija
@SrbNarodnabanka @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima