Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nemoguća računica parkiranja: Mnogo automobila, malo garaža

rssBookmark and Share

Niš 22.11.2018. BBC, Danas

Nišlije, barem one motorizovane, očigledno imaju razlog za slavlje, jer je uz balone, šetnju i prisustvo vojske i brojnih ličnosti sa niške političke scene, svečano otvorena prva javna garaža u Nišu.

Nemoguća računica parkiranja: Mnogo automobila, malo garaža

„Parkiralište je odrađeno po najsavremenijim standardima, ispunjeni su svi tehnički uslovi u saradnji sa strukom, a ekološki standardi na evropskom nivou su ispoštovani.“

Ovim rečima direktor niškog Parking servisa Dejan Dimitrijević opisuje garažu koja nosi ime Gorana Ostojića, komandanta 63. padobranske brigade, koji je poginuo 1998. godine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Probijeno je nekoliko rokova tokom gradnje.

Dvospratna garaža pored niškog Doma Zdravlja nikla je na mestu na kom je ranije moglo besplatno da stane 40 automobila, sad će biti parkirano 70, od toga četiri za osobe sa invaliditetom.

Parkiranje u novoj garaži će do kraja novembra biti besplatno, a nakon toga će se naplaćivati 40 dinara po započetom satu.

Kako su doskora besplatno parkirali na mestu današnje garaže, mnogi stanari uz ulice Vojvode Tankosića se pitaju kako će od sada biti regulisano ostavljanje njihovih vozila.

„Stanari besplatno tokom noći sa svojim plaćenim stanarskim kartama, a svi drugi korisnici će moći da se parkiraju 24 sata, sedam dana u nedelji“, izjavio je za Južne vesti Dejan Dimitrijević.

Kako će to besplatno parkirati plaćenom karticom u toku noći, kada je ostalima omogućeno da se parkiraju non-stop, za BBC na srpskom je objasnila Jelena Nešić, portparolka niškog Parking servisa.

„Mesečnu kartu po ceni od 390 moći će da izvade stanari okolnih ulica i njima će biti omogućeno da ostavljaju vozila na parkiralištu Doma zdravlja van radnog vremena, dakle u toku noći“, kaže Nešić.

Neke Nišlije nisu toliko oduševljene novom instalacijom Parking servisa.

Darko Stojić, koji svakog dana „muči muku sa mestom za parking“, nije siguran koliko će efekta imati ovakav sistem.

„Parking u sklopu bolnice ne bi trebalo da se naplaćuje, to je totalna nebuloza. Ali sa druge strane, dosta pametnjakovića koristi besplatan parking u druge svrhe, koje nemaju veze sa zdravstvenom ustanovom“, kaže Stojić za BBC.

Za direktora Dimitrijevića, otvaranje prve javne garaže je „kruna poslovanja“ i „veliki dan za Niš“ u kome, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2016. godine, ima 57.642 registrovanih putničkih vozila.

A dva javna parkirališta i novootvorena garaža daleko su od potrebnih kapaciteta.

„Nišu je potrebno nekoliko ovakvih garaža, jer dosadašnje obeležavanje parking mesta na ulicama samo dovodi do još veće gužve u saobraćaju“, smatra Stojić.

On ističe primer Dušanove ulice, jedne od prometnijih niških ulica, u kojoj „tokom špica uvek nastane haos, kome samo doprinose parkirani automobili“.

Niška inicijativa: Licemerstvo gradskih vlasti i JKP Parking servisa

Nova montažna garaža ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude loša stvar za bilo koju lokaciju u gradu, ali loš menadžment je sposoban da upropasti svaku dobru zamisao, saopštila je večeras Niška inicijativa.

Kako se dalje navodi cena polovne garaže kod Doma Zdravlja i dodatni broj mesta ne opravdavaju trošak od 20 miliona za 15-ak mesta više.

Licemerstvo gradske vlasti i JKP se nastavlja “besplatnim“ parkiranjem od 390 dinara mesečno za stanare ili 40 dinara po satu za pacijente.

Ovim potezom Parking servis i Gradonačelnik su samo nastavili da budu deo problema, a ne deo rešenja. Prilika je poslužila samo za slikanje i samopromociju „niških velmoža“, odlazak u kafanu i stranačko okupljanje.

Pored vise stotina miliona dinara koje Parking servis uzima iz gradskog budžeta, i još toliko od naplate i pauk službe direktno od građana Niša, problem parkiranja oko Doma Zdravlja rešava se ovako nakaradno.

Gospodo, ovom parking garažom ste samo još jednom uvredili građane Niša i nažalost na istu stavili ime palog junaka na Kosovu 1999, Gorana Ostojića niškog junaka i heroja, zaključuje se u saopštenju.

Komentara: 0


#   Niš   parkiranje   Parking servis   Osobe sa invaliditetom   24 sata   Goran Ostojić   Južne vesti   Dejan Dimitrijević   Niška inicijativa (NI)   Jelena Nešić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima