Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: počeo glavni pretres protiv albanske terorističke grupe

rssBookmark and Share

24.09.2015. RTS, Tanjug

U Višem sudu u Nišu počeo je glavni pretres u predmetu protiv Šićer Maljokua i drugih opstuženih zbog sumnje da su izvršili dva krivična dela terorizma u septembru 1998. godine.

Niš: počeo glavni pretres protiv albanske terorističke grupe

Tokom pretresa ispitivani su oštećeni, neposredni učesnici onoga što se događalo u graničnom području sa Albanijom 1998. godine i članova porodica oštećenih.

Suđenje je započeto u odsustvu okrivljenih kojima je postavljen branilac po službenoj dužnosti, prenosi Tanjug.

Optužnicom iz 2009. godine kao okrivljeni navedeni su Maljoku, Gaši Dzefer, Gacaferi Demuš, Maljoku Dema, Agron Isufi, Rabit Alija, Rustem Beriša, a kako se dodaje, terorističku grupaciju činilo je još preko 30 neidentifikovanih lica, članova terorističke grupe "Kobre".

Oni su delovali pod vođstvom sada pokojnog Agima Ramadanija, a sumnjiče se da su na poljskom putu između karaula "Maja Čoban" i "Morina" podmetnuli dve protivtenkovske mine koristeći kao bazu karaulu "Kamenica" na teritoriji Albanije.

U zasedi i od postvljenih mina 30. septembra 1998. godine poginuo je vođa granične patrole Vojske Jugoslavije Milan Bundalo, dok je jedan član patrole zadobio teške, a još tri člana patrole lake telesne povrede, navodi se u optužnici.

Pripadnici terorističke grupe otvorili su vatru na helikopter VJ koji je nadletao mesto događaja radi zbrinjavanja ranjenih, dodaje se u optužnici.

Tih dana teroristička grupa je u reonu karaule "Košare", kako se navodi u optužnici, podmetnula dve protivtenkovske mine, albanska teroristička grupe na teritoriju Jugoslavije ušla je iz Albanije, organizovala zasedu i otvarila vatru na graničnu patrolu VJ u kome su poginuli Vladimir Radojičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavlović, svi vojnici VJ na služenju vojnog roka, kao i vojnici po ugovoru Miroslav Jocić i Miloš Pavlović, dok su teško radnjeni kapetan Goran Loznica i Goran Simić.

Tužilaštvo je predložilo i izvođenje dokaza među kojima je i uvid u video snimak koji su sačinili članovi albanske terorističke grupe 30. septembra 1998. godine o napadu.

Pripremili Dragana Sotirovski i Dejan Tasić

video...

Komentara: 0


#   Dragana Sotirovski   Kosovo i Metohija   teroristi   video snimak   suđenje   Miloš Pavlović         Maljoku Dema         Vladimir Radojičić   Miladin Gobeljić   Ilija Pavlović
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima