Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica

rssBookmark and Share

26.10.2014. NTV-Južna Srbija Info

Demonstrativnim skokom i svečanom ceremonijom na Niškom aerodromu, obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica.

Obeleženo je 70 godina od formiranja padobranskih jedinica

Komandant 63. Padobranskog bataljona, potpukovnik Nenad Zonić istakao je da su padobranci kroz noviju istoriju dali ogroman doprinos srpskoj vojsci, a u čast svih onih koji su od Drugog svetskog rata do sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine izgubili život, otvorena je spomen soba.

Zbog značaja koji su u Drugom svetskom ratu imali vazdušni disidenti, Prvi padobranski bataljon formiran je 1. Oktobra 1944. godine. Od 46. Do 67. godine padobranski bataljon je menjao mesto baziranja, a od 5. Decembra 1967. godine nalazi se na niškom aerodromu. Komandant ove brigade, potpukovnik Nenad Zonić ističe da je danas to moderno opremljena jedinica osposobljena za izvršavanje najsloženijih zadataka uključujući i pomoć stanovništvu pogođenim elementarnim nepogodama.

Posebnu atrakciju za veliki broj okupljenih građani predstavljao je demonstrativni skok padobranom. Padobrancima jak vetar nije smetao, a posebnu pažnju je privukla i jedna žena među njima koja ne smatra da je ovo muški posao.

U znak sećanja na sve one koji su prethodnih sedam decenija u različitim sukobima i izazovima izgubili život, vojnici i starešine položili su vence, a u njihovu čast otvorena je i spomen soba kako se hrabra dela onih koji su život dali za otadžbinu nikada ne bi zaboravila.

Komentara: 0


#   aerodrom Konstantin Veliki   63. padobranska   Nenad Zonić   Spomen soba
@NisAirport @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}