Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Objašnjenje pod pritiskom: Makedonski sa ćirilicom ostaje jedini službeni jezik na celoj teritoriji

Bookmark and Share

18.01.2019. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

Makedonski jezik sa ćirilicom ostaje jedini zvanični jezik na celoj teritoriji zemlje, kao i u međunarodnim odnosima, saopštila je makedonska vlada.

Objašnjenje pod pritiskom: Makedonski sa ćirilicom ostaje jedini službeni jezik na celoj teritoriji

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

Makedonska vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana, neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja.

Zakon o jezicima je stupio na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni.

Predsednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona, obrazlažući svoju odluku ocenom da je zakon u suprotnosti sa ustavom.

Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

Makedonska opozicija na čelu sa VMRO-DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države.

Komentara: 0


#   Albanci   jezik   ćirilica   Skoplje   Sobranje Makedonije   Republika Severna Makedonija
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}