Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 18.10.2018. Južna Srbija Info

Peta sednica Zajedničkog konsultativnog odbora održana je juče u oficirskom domu u Nišu. Ovaj odbor formiran je od strane Vlade Republike Srbije 26.juna 2014.godine kao jedno od tela za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja između Evropske zajednice i njenih država članica s jedne starne i Republike Srbije s druge strane.

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji u Nišu

Teme petog sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora bile su „Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i njihov uticaj na subnacionalni nivo vlasti“, kao i „Turizam kao katalizator boljeg života na lokalnom nivou“.

Na sednici je govorio i ministar državne uprave Branko Ružić koji je rekao da su sednice odbora veoma važne u razmeni iskustava i sticanju neophodnih znanja lokalnih samouprava na putu Srbije ka EU.

Članovi Zajedničkog konsultativnog odbora rade na uspostavljanju dodatnog institucionalnog oblika dijaloga organa EU i Republike Srbije kao i upućivanju preporuka relevantnim telima u Republici Srbiji i EU (Vlada Srbije, Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Evropski parlament, Evropska komisija);

Zadatak ovog odbora je i podsticanje dijaloga i saradnje između ekonomskih i socijalnih interesnih grupa u EU i Republici Srbiji o svim ekonomskim i socijalnim aspektima ulaska zemlje u EU.

Konsultativni odbor ima zadatak i da doprinosi podsticanju javnih rasprava o posledicama članstva u EU i jačanju civilnog društva u Republici Srbiji.

Odbor je do sada održao četriri sastanka naizmenično u Beogradu i Briselu, na različite, ali uvek aktuelne lokalne teme.

Komentara: 0


#   Niš   EU   Branko Ružić   pregovori   pristup   Ministarstvo lokalne samouprave   Evropska komisija   Konsultativni odbor EU
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima