Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prepolovljena cena paradajza, povrtari okrenuti izvozu

rssBookmark and Share

Leskovac 25.06.2015. Jugmedia, Južna Srbija Info

Cena paradajza iz leskovačkih plastenika prepolovljena je u poslednjih nedelju dana, pa se ovdašnji povrtari okreću izvozu po ranije dogovorenim cenama.

Prepolovljena cena paradajza, povrtari okrenuti izvozu

Kilogram se na leskovačkoj kvantaškoj pijaci prodaje po ceni od 35 do 45 dinara, a na zelenim pijacama po cenama većim za 10 dinara.

„Tržište je prezasićeno jer se pored našeg ovde prodaje i paradajz iz Albanije, čiji je kvalitet veoma loš. Ne tražimo od države da obustavi izvoz, ali je logično da poveća prelevmane i da se pooštri fito-sanitarna kontola“, kaže Jovica Stojković iz Navalina, koji godišnje proizvede između 350 i 400 tona povrća pod plastenicima.

Ova godina bila je rodna, a pardajz, kažu povrtari, nikada kvalitetniji.

Stojković i leskovačko Udruženje „Zelena zvezda“ ugovorili su izvoz 200 tona paradajza za Francusku. Reč je o prvom izvozu u tu zemlju, koji će se realizovati u naredna tri meseca za potrebe lanca tamošnjih hotela.

Ugovorena cena je 50 centi po kilogramu.

Proizvođači iz Stajkovca, najpoznatijeg povrtarskog sela u leskovačkom kraju, spremaju paradajz za u Rusku federaciju, po daleko nižim cenama – 30 centi po kilogramu.

„Cena nije velika ali je sigurna s obzirom da na našem tržištu očekujemo dalji pad. Pijace su prepune, a kupaca nema“, kaže Duško Stojković iz tog sela koji u 12 plastenika uzgaja rod na 15. 000 strukova.

Gordana Jovanović, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi, ističe da je „zdravstveno stanje“ paradajza odlično i da je primetna povećana zainteresovanost poljoprivrednika za izvoz.

Povrtarska proizvodnja pod plastenicima odvija se na površini od 1. 650 hektara, 50 hektara više nego prošle godine, i na 12. 500 hektara na otvorenom prostoru.

Komentara: 0


#   Leskovac   povrće   Stajkovac   cena   Navalin   paradajz   Jovica Stojković   Duško Stojković   Gordana Jovanović   Ana Jovanović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima