Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici Pivare dobili i minimalce i doprinose

rssBookmark and Share

Niš 04.04.2016. Belami portal

Oko 130 radnika, koliko je u Pivari Niš radilo poslednjih godinu dana pre stečaja, početkom meseca je dobilo minimalne zarade za ovaj period. Istovremeno su isplaćene obaveze prema državi za poslednjih šest meseci poslovanja pre otvaranja stečaja.

Radnici Pivare dobili i minimalce i doprinose

Ovim su izmireni prvi i drugi isplatni red, prema Zakonu o strečaju. Treći isplatni red, u koji spadaju ostali poverioci, naplatio je 6,5 procenata svog potraživanja. Tako je podeljeno preostalih 65 milion dinara, koliko je ostalo u stečajnoj masi, nakon što su jula i avgusta prošle godine Fondu PIO plaćeni doprinosi za sve zaposlene, za period od maja 2012. do avgusta 2013. godine. U međuvremenu, Fondu PIO su dostavljeni i M-4 obrasci, tako da je svima i formalno povezan staž. Pivara je, da podsetimo, prodata za nešto više od 130 miliona dinara.

Stečajni upravnik Ljubomir Kostić je novac podelio još avgusta prošle godine, ali Poreska uprava, koja je najveći poverilac, nije bila zadovoljna dodeljenim, pa je uložila prigovor na ovako sačinjenu podelu.

Pivara je, da podsetimo, posle osam neuspelih prodaja javnim nadmetanjem, prodata direktnom pogodbom, Grupi kapitalni projekti (sada Niška pivara), prvo za 120, a kasnije za 130.010.000 dinara. Drugi akter, kasnije tužilac u sudskom sporu, beogradska kompanija Lus investment, je dan posle roka za otvaranje ponuda ponudio 130 miliona. Odbor poverilaca ovu ponudu nije prihvatio, zbog toga što je poslata prekasno. Lus investment se žalio, uspevao da prekine radove u Pivari, ali je postupak pravosnažno okončan i Niška pivara je postala vlasnik nepokretne i pokretne imovine.

niska pivaraSadašnji vlasnik najavljuje da će niško pivo na tržište izaći najkasnije do 1. maja.

Pivara Niš nekada godišnje proizvodila 230.000 hektolitava piva, a poslednjih godina pred stečaj, njena proizvodnja je pala na 70.000 hektolitara.

Nišku fabriku piva osnovao je 1884. godine Jovan Apel, tada već vlasnik pivare u Aleksincu. Bilo je to prvo privatno industrijsko preduzeće u Nišu, koje je tih prvih godina proizvodilo između 1.100 i 2.300 hektolitara piva, zabeležili su hroničari. Pivara je tada radila na parni pogon.

Posle Drugog svetskog rata, ona postaje društveno preduzeće.

Pre desetak godina, kupovinom akcija na berzi, većinski vlasnik fabrike postao je Jovica Stefanović Nini, ali je država zbog sumnje da je mahinacijama umanjivao vrednosti kompanija koje je imao, njegovo pravo odlučivanja blokirala, jer je Pivara najviše dugovala upravo njoj.

Komentara: 0


#   Niš   radnici   Poreska uprava   Niška pivara   stečajni upravnik   Ljubomir Kostić   1. maj   minimalac   Kapitalni projekti   Lus investment   doprinosi   Jovica Stefanović Nini
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}