Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Penzioneri ostali bez besplatnog gradskog prevoza

rssBookmark and Share

Niš 20.01.2015. Južna Srbija Info/RTS

Većina penzionara u Nišu od Nove godine izgubila je pravo da besplatno koristi gradski prevoz.

Penzioneri ostali bez besplatnog gradskog prevoza

Ova odluka, koju je donelo gradsko veće, izazvala negodovanje građana i sve su češći zahtevi za promenom takvog rešenja.

Pravo na besplatan gradski prevoz u Nišu, od Nove godine imaju penzioneri stariji od 70 godina sa penzijom ispod 15. 864 dinara.  o sada je bilo dovoljno samo da imaju više od 70 godina. Na taj način pravo na besplatan prevoz izgubilo je oko 17.500 penzionera.

"Mislim da to nije dobro. Mi smo to zaslužili i za to smo radili. To je loše. Oni treba da razmisle o tome da ja na primer imam 15.000 dinara penziju. Ja sam za to, da obavezno bude besplatno", kažu građani.

Gradski većnik Branislav Ranđelović kaže da je ovo urađeno zbog štednje. On podseća da je onima sa penzijom od 15.864 dinara do 38.000 dinara omogućeno da plaćaju polovinu pune cene karte.

"Mi kao lokalna administracija moramo da pratimo sve ostale mere štednje, koje idu sa Republičkog nivoa i to je bila samo jedna mera štednje, gde smo mogli da izvršimo neku racionalizaciju", kaže Branislav Ranđelović, gradski većnik.

Ipak, posle odluke da se u Beogradu cena prevoza za penzionere vrati na staro, takav model sve češće se razmatra i u Nišu.

Takozvani "beogradski model" pored niških penzionera traži i nekoliko političkih stranaka. Taj model podrazumeva da pravo na povlašćeni prevoz imaju penzioneri stariji od 65 godina i da za to plaćaju nešto više od 400 dinara godišnje.

"Ukoliko Beograd bude povukao neki potez u smislu vraćanja subvencija svim starijim sugrađanima od 65 godina, eto opravdanja da i mi razmišljamo u tom smeru", kaže Branislav Ranđelović.

Kako nezvanično saznajemo gradsko veće Niša razmatraće mogućnost i da osobama sa invaliditetom druge i treće kategorije takođe vrati besplatan gradski prevoz.

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Gradsko veće   Branislav Ranđelović   besplatan prevoz   gradski prevoz   penzioneri   Gradski većnik
@


 


[ Dodaj komentar ]