Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Stara planina: Legenda o Babibnom zubu i pop Martinovom blagu

rssBookmark and Share

Stara planina 12.04.2015. Južna Srbija Info

Stara i Suva planina zbog svoje bogate istorije i još uvek netaknute prirode, obiluju narodnim pričama i legendama.

Babin zub Foto Vanabe
Babin zub Foto Vanabe

Legenda o Baba Marti (Babinom zubu)

Priča kaže da je nekada u okolini živela neka baba Marta koja se neprestano protivila sečku (februaru). 

Ne obazirući se što sečko ima još tri dana vlade, jer su u martu prvih devet dana njegova, ona pogodi čobane, odnese bačije da bućka maslo, istera ovce, pa i sama krenu sa njima, "Prođe sečko kao pas, a baba Marta istera ovce na bačiju", govorila je baba Marta, a sečko da bi joj se osvetio, pusti jak mraz, te se ovce posmrzavaju, bačije popucaju a Gospod osudi babu i ona se smrzne i raspadne, samo ostane jedan zub, koji se i danas vidi.

Zlato popa Martina 

Legenda o blagu popa Martina, hajdučkom harambaši koji je sa svojim hajducima presretao turske karavane i otimao im zlato, vekovima unazad podgreva maštu mnogobrojnih tragača za zlatom na Staroj i Suvoj planini.

Za tovarima blaga pop Martina koje je sakriveno u planinskim bespućima ovog kraja i danas se traga. Po legendi pop Martin Himović je poreklom iz Dubrovnika, a na Suvoj planini je služio kao sveštenik negde u 18. veku.

Zakopano blago pop Martina-ilustracija

Živeo je mirnim svešteničkim životom sa svojom ženom koja je bila nadaleko poznata po lepoti. Turci su mu je zbog toga i oteli nakon čega se on odmetnuo u hajduke, postao harambaša i sveti Turcima na taj način što je presretao turske karavane koji su zlato vozili ka Istanbulu i u tesnacima Zvonačke banje im otimao tovare.

Niko ne zna gde je blago sakrivao, ali se veruje da je to upravo u Smukovoj jami pa zbog toga i danas veliki broj tragača za zlatom prekopava planine u ovom kraju u potrazi za velikim bogatstvom.

Komentara: 0


#   Stara planina   blago   Suva planina   Legende   Babin zub   Pop Martin
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}