Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Teroristima ponovo 120 godina zatvora

rssBookmark and Share

31.08.2016. Narodne novine, Belami portal

Apelacioni sud potvrdio je presudu Višeg suda u Nišu kojom su februara ove godine na po petnaest godina zatvora osuđeni pripadnici OVK koji su 30. septembra 1998. godine u graničnom pojasu između tadašnje SRJ i Albanije izvršili dva teroristička napada i ubili šestoricu vojnika i isto toliko ranili.

Foto: Belami
Foto: Belami

Apelacioni sud odbacio je žalbu advokata optuženih Šićera Maljokua, Gaši Džafera, Gadžaferi Demuša, Maljoku Dema, Agrona Isufija, Čuni Antonua, Rabita Alije i Rustema Beriše kojom je predloženo da oni budu oslobođeni optužbe zbog nedostatka dokaza. Kako je navedeno u žalbi, oštećeni, odnosno oni koji su preživeli teroristički napad, su u iskazu pred sudom naveli da su bili napadnuti od strane tridesetak ljudi, pa zbog toga nije jasno zbog čega je osuđeno samo njih osmorica odnosno kako je utvrđeno da su baš oni izvršili krivično delo za koje su osuđeni.

Međutim, Apelacioni sud je smatrao da su iskazi preživelih vojnika, svedoka, video zapis kao i teleprinterski izveštaj podnet komandi OVK u kojem se opisuje događaj, dovoljni dokazi za krivicu optužene osmorke.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, ova osmorica su kao pripadnici jedinice “Kobra”, kojom je rukovodio sada pokojni Agim Ramadani, neutvrđenog dana ušli iz Albanije na Kosovo gde su postavili dve protivtenkovske mine na poljski put između karaula “Maja Čoban” i “Morina”.

Granična patrola Vojske Jugoslavije je vojnim vozilom “TAM 110” prolazeći tim putem septembra 1998. nagazila na mine i tada je poginuo vođa patrole Milan Bundalo dok su četvorica vojnika povređena.

Istog dana u blizini karaule “Košare” pucali su iz zasede na vozilo “pincgauer” i tada su poginuli Vladimir Radojičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavlović, svi vojnici na odsluženju vojnog roka, kao i vojnici po ugovoru Miroslav Jocić i Miloš Pavlović, dok su teško ranjeni kapetan Goran Loznica i Goran Simić. Surovi napad na vojsku legitimne države teroristi su ovekovečili video zapisom na kojem se vidi da su ubijene opljačkali, a koji je pravosuđu poslužio kao ključni dokaz.

Majka Vladimira Radoičića, Lozanka, koja se godinama borila da ubice njenog sina budu kažnjene nakon izricanja prvostepene presude, kazala je da ne veruje da će oni ikada završiti u zatvoru jer su svi nedostupni srpskim organima gonjenja zbog čega im je suđeno u odsustvu.

Komentara: 0


#   teroristi   viši sud   apelacioni sud   Miloš Pavlović   OVK   Maljoku Dema   Vladimir Radojičić   Miladin Gobeljić   Ilija Pavlović   Agim Ramadani   krivično delo
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}