Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U skladištima nafte za svega 10, a ne za 20 dana kako tvrdi ministar energetike

Bookmark and Share

26.09.2019. G. Vlaović, Danas

Srbija ne raspolaže obaveznim rezervama nafte za 20 dana, kako tvrdi ministar energetike Aleksandar Antić, a za stvaranje zaliha je izdvojena svega jedna četvrtina ukupno inkasiranog novca od takse koja se naplaćuje kako bi se one formirale

Novcem koji je od građana naplaćen za stvaranje rezervi goriva krpili budžet
Novcem koji je od građana naplaćen za stvaranje rezervi goriva krpili budžet

U skladištima nafte ima za svega 10, a ne za 20 dana kako tvrdi ministar energetike, piše Danas na osnovu saznanja iz dobro obaveštenih izvora koji su želeli da ostanu anonimni.

Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje potrebnih novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte.

Zbog toga što je za predviđene svrhe izdvojeno manje novca nego što je planirano, znatno se umanjuju šanse da Srbija formira obavezne rezerve nafte u trajanju od 90 dana do 2023. godine, kako se obavezala u okviru procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Prema podacima do kojih je došao Danas, od četvrtog kvartala 2014. do 2019. godine na osnovu naknade za formiranje obaveznih rezervi nafte inkorporirane u maloprodajnu cenu goriva, država je inkasirala 282,7 miliona evra, ali je od te sume Ministarstvo finansija dosad dodelilo svega 70,6 miliona evra nadležnim službama Ministarstva rudarstva i energetike za kupovinu nafte za formiranje obaveznih rezervi. Umesto da se sav inkasirani novac, kako je to inače i predviđeno koristi za te svrhe, veći deo ipak odlazi na „krpljenje“ budžeta.

– Da su nadležni odvojili inkasirani novac za svrhu za koju je i predviđen, Srbija bi u ovom trenutku imala obavezne rezerve nafte na nivou od 45 dana ali su one nažalost znatno manje i da sada dođe do nestašice goriva, u skladištima ga ne bi bilo za više od 10 dana. Dakle, izjava ministra o tome da naša zemlja raspolaže obaveznim rezervama nafte za dvadesetak dana je tačna, ali samo na papiru. Drugim rečima, u ovom trenutku Srbija u svom posedu ima rezerve nafte za maksimalno 10 dana. Ministar Antić je, naime, govorio o tome da pored skladištenih rezervi nafte, Srbija u slučaju krize može računati i na dodatne isporuke „crnog zlata“ od strane trgovaca sa kojima je potpisala ugovore za tu svrhu.

Dakle, reč je o nafti koja je obećana a ne već dobavljena i skladištena u za u to predviđene objekte. Gledano iz tog ugla, Srbija nema obavezne rezerve nafte za 20 već za svega deset dana – objašnjava naš sagovornik.

Inače, Zakonom o robnim rezervama iz 2013. godine definisani su uslovi za formiranje, finansiranje, razmeštaj i korišćenje obaveznih rezervi nafte, obezbeđenje i održavanje prostora za smeštaj i čuvanje, kao i poslovanje i upravljanje obaveznim rezervama i skladišnim prostorom na teritoriji Srbije.

Obavezne rezerve formiraju se najkasnije do 31. decembra 2022. godine po zahtevu Evropske unije da Srbija do 2023. godine raspolaže gorivom dovoljnim za 90 dana. Ovo pitanje je izuzetno važno i za otvaranje poglavlja 15 na putu Srbije ka EU, jer su obavezne rezerve nafte jedno od ključnih pitanja u toj oblasti.

Gde ide novac od takse

Obavezne rezerve nafte mogu se formirati i održavati u sirovoj nafti, derivatima nafte kao i ugovornim pravima o kupovini određenih količina nafte i derivata nafte pri čemu najmanje jedna trećina obaveze čuvanja rezervi treba da bude u gotovim proizvodima. Od oktobra 2014. godine u Srbiji se naplaćuje taksa od 2,6 dinara po litri goriva za obezbeđivanje novčanih sredstava za nabavku obaveznih rezervi nafte. Ministarstvo finansija ima diskreciono pravo da donese odluku koja suma će od novca dobijenog tom taksom otići nadležnim službama u Ministarstvu rudarstva i energetike za kupovinu zaliha nafte i derivata.

G. Vlaović, Danas

Komentara: 0


#   budžet   nafta   Aleksandar Antić   energetika   List Danas   robne rezerve
@OnlineDanas @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}