Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ulici ime Viktora Igoa

rssBookmark and Share

Aleksinac 16.01.2010. D. STOJANOVIĆ, novosti.rs

Posle 133 godine otkako su Srbija i Aleksinac krvarili pod turskim zulumom, probudili su se i Aleksinčani sa inicijativom da se na dostojan način zahvale i oduže velikom srpskom prijatelju, slavnom francuskom knjižnjevniku Viktoru Igou, davanjem njegovog imena jednoj ulici.
Verovatno, rukovodeći se onom starom - nikad nije kasno.

Ulici ime Viktora Igoa

Jedan od najvećih književnika svih vremena Viktor Igo, obraćajući se uspavanoj Evropi povodom nečuvenog masakra koji su Turci počinili u Srbiji, u Aleksincu, u leto 1876. godine napisao je: „Jedan narod ubijaju. Gde? U Evropi. Ima li svedoka tome činu? Jedan: ceo svet. Vide li ga vlade? Ne!“ To je početak teksta pod naslovom „Za Srbiju“ objavljenog 17. avgusta 1876. godine, u pariskom listu „Poziv“.

Obavešten da je „stanovništvo varoši Aleksinac za nekoliko časova svedeno od 10.000 na 1.300 i da su groblja pretrpana leševima, Viktor Igo dalje piše.

„Evropske vlade treba da znaju da tiranin tamo para utrobu materama da bi u njoj pobio

decu, da po javnim trgovima ima bezbroj ženskih leševa s tragovima mrcvarenja, da psi po ulicama glođu lobanje obeščašćenih devojčica, da je sve to strašno i odvratno, da bi bio dovoljan samo jedan mig Evrope pa da sve to prestane. Stigao je čas da se podigne glas“, nastavlja svoju optužbu - apel veliki pisac.

Iza inicijative stoje mnogi mladi intelektualci u ovom gradu. Između ostalih, dr Dušan Ostojić, dr Maja Anđelić, profesor Milena Stančić, dr Ana Nikolić, arhitekta Željko Janković...

- Nije mi jasno zbog čega to ranije nije učinjeno. Viktor Igo je to zaslužio više nego mnogi drugi, više ili manje znani. On je celoj Evropi otvorio oči za ono što se dešavalo u našem gradu i zato u potpunosti podržavam inicijativu - kaže profesor istorije i opštinski većnik Zoran Stevanović.

Prijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu iskazao je takođe i Igoov sunarodnik, književnik i kolumnista Patrik Beson. Bio je među prvima koji je posle NATO bombardovanja Aleksinca, 5. aprila 1999. godine, posetio ovaj razoreni grad, i tom prilikom osudio takav zločin, ne poštedevši ni Francusku, čija je raketa prva ispaljena na grad na Moravici.

- Svakom gradu bila bi čast da neka ulica u njemu nosi ime slavnog Igoa, pa zašto ne bi i nama. Trenutno prikupljamo potpise koje ćemo predati nadležnim organima lokalne samouprave - kaže dr Dušan Ostojić.

- Zar treba bolje obrazloženje da Viktor Igo, makar i sa svojim imenom i prezimenom na tabli na početku jedne ulice, postane stanovnik grada na Moravici - pita dr Ana Nikolić.

- Zašto da ne, iako sa velikim zakašnjenjem. To slavno ime, čija je reč imala i te kakvu težinu, zaslužuje jednu ulicu, a simbolično bi to bio i naš početni korak ka EU - ističe Željko Janković.

A povodom ove inicijative, predsednik opštine Ivan Dimić kaže, za „Novosti“, da će predlog biti stavljen u predviđenu proceduru čim stigne, i da on lično nema ništa protiv.

www.novosti.rs

Komentara: 0


#   Aleksinac   Dušan Ostojić   Ivan Dimić   Viktor Igo   Zoran Stevanović   Ana Nikolić   predsednik opštine   Željko Janković
@zubarcina @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima