Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog najave lošeg vremena "Urban fest" u Narodnom pozorištu

rssBookmark and Share

Niš 04.09.2019. A. Anđelković, Južna Srbija Info

Zbog zahlađenja i mogućih pljuskova, četvrto festivalsko veče našeg URBAN FESTA, održaće se u Narodnom pozorištu. Vreme početka predstava, od 20.30 i 22.00, ostaje isto, a ulaz je, kao i svake večeri do sada, slobodan.

Zbog najave lošeg vremena "Urban fest" u Narodnom pozorištu

“URBAN FEST”se večeras seli na scenu niškog Narodnog pozorišta, gde će publika, kao što je i planirano, moći da pogleda dve predstave: „Garderober“, koji igraju glumci Teattra 5, iz Beograda, a zatim i komad „Čekaonica za bolje sutra“, u izvođenju Dramskog studija Daske iz Laktaša (RS, BiH). .

Predstava „Garderober“, čiji je reditelj Zoran Rakić, donosi zanimljivu priču o životu glumaca.

„Pisac je svoje iskustvo u radu sa glumcima kao garderober, pretočio u jedan od najboljih komada koji govore o pozorišnom životu. Odnosi koji su nastali još sa radom Vilijema Šekspira nastavili su da žive sve do kraja Drugog svetskog rata. Novi svet koji se pojavljuje u toku samog rata, donosi promene na koje stari, okoštali sistem, prikazan kroz život i smrt jednog glumca, nije bio spreman. Sama radnja je i zato smeštena u toku stalnih napada na staru kraljevinu. Bombe koje padaju dok se igra jedno od najpoznatijih dela, Vilijema Šekspira, Kralj Lir, uništavaju kako jednog glumca, tako i sistem u kome je naučio da živi i sa kojim se saživeo u potpunosti.“, navode u beogradskom Teatru.

Sledeća predstava, reditelja Ognjena Todorovića, na pozornicu donosi pitanja koja muče čoveka vekovima unazad.
„Čekaonica za bolje sutra“ se bavi pitanjem prolaznosti života, straha i iščekivanja najgoreg. Koliko zapravo poznajemo ljude oko nas, one sa kojima delimo postelju ili one koje svakodnevno vidimo na televiziji? Šta nam je zajedinčko? Živimo li život ili nešto neprestano čekamo? Šta se dešava kada ono ,,nešto” dođe? Da li obećava sreću? Čekaonica će nas naučiti da ono naizgled lepo ume da otruje, a ono otrovno da pomogne. Život je put- put je sudbina- sudbina je ništa-ništa je najopasnije od svega.“, navode iz ovog pozorišta

“Predstava nam donosi odgovore, ali i brojna pitanja… Da li često sami sebi postavljamo pitanje koliko druge ljude povređuje naše ponašanje ili reči? Zašto mislimo da uvek sve znamo i sve razumemo? Zašto sebi dajemo pravo da posmatramo ljudske sudbine kao kliše? Zašto dajemo ljudima lažnu nadu? Ko smo mi? Šta mi želimo? Čega se bojimo? Zašto smo tu? Zašto sve se dešava ovako kako se dešava? Zašto? Zašto? Zašto? Pitanja ima, a odgovora ne. A možda i ima?”, navode u ovom pozorištu.

Podsetimo, publika je sinoć mogla da pogleda dve predstave – „Mamin dašak u svemiru“, Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš, koja je ,kao i tokom svakog igranja do sada, u do poslednjeg mesta punom dvorištu Univerziteta, izazvala snažne emocije kod publike – od smeha do suza!

Druga predstava treće večeri festivala bio je komad „Gradovi usamljenosti“, Nezavisnog omladinskog pozorišta Nova scena 2, iz ruskog Belgoroda. Sinoćna izvođenja predstava su još jedan dokaz da “URBAN FEST” ima svoju vernu publiku, kojoj i nešto niže temperature ne smetaju da uživa predstavama.

Organizatori ,,Urban fest-a”(Akademsko pozorište Niš) Vas pozivaju da da na vreme zauzme mesto u niškom Narodnom pozorištu

Komentara: 0


#   Niš   Narodno pozorište   Urban fest
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima