Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zloupotrebe u Merošini: kadar SPS ojadio kasu za pola miliona evra

rssBookmark and Share

Merošina 15.10.2013. Autor: Kurir

Bivši predsednik opštine Merošina Slobodan Todorović i bivši načelnik opštinske uprave Živorad Stanisavljević, obojica članovi SPS, uhapšeni su zbog sumnje da su različitim zloupotrebama oštetili budžet Opštine Merošina i državu za više od pola miliona evra. Policija je uhapsila i petoro njihovih saradnika i poslovnih partnera.

Zloupotrebe u Merošini: kadar SPS ojadio kasu za pola miliona evra

Muljanje s bazenom

- Bivši predsednik opštine sumnjiči se da je skoro četiri godine nezakonito uvećavao plate radnicima opštinske uprave i na taj način oštetio budžet za 44,7 miliona dinara, te da je nenamenski potrošio više od tri miliona, koliko je od republičke vlasti dobio za zaštitu životne sredine.

Bivši načelnik opštinske uprave Živorad Stanisavljević tereti se da je takođe nezakonitim uvećavanjem zarada oštetio kasu Merošine za 7,9 miliona dinara - kaže izvor Kurira.
Kako je saopštila policija, Stanisavljević se tereti i da je sa Slobodankom Aleksić, šefom odseka za inspekcijske poslove, izdao građevinsku dozvolu za izgradnju objekta na mestu gde to nije bilo dozvoljeno.

- Hranislav Perić, direktor javnog preduzeća Direkcija za sport, turizam i rekreaciju „Oblačinsko jezero“, sumnjiči se da je u poslovnoj dokumentaciji lažno naveo da je građevinske radove za potrebe opštine obavila firma „Metaloprerada“ i isplatio joj 1,7 miliona dinara, iako ih je izvršila opštinska Direkcija za izgradnju.

On se dalje tereti da je 12 miliona, koliko je od republičke vlasti dobio za sanaciju tamošnjeg bazena, i 970.000 dinara, koliko mu je stiglo kao transfer Grada Niša, nenamenski potrošio za pokrivanje drugih obaveza Opštine. Sumnjiči se i da je radove koje je izveo na sanaciji bazena izvršio bez građevinske dozvole - navode u policiji.

Radili na crno

Kako je saopšteno, uhapšeni su i šef gradilišta Miodrag Stanojević, odgovorno lice iz preduzeća „Metaloprerada“ Dragica Simonović i vršilac stručnog nadzora nad sanacijom bazena Luka Kostić. Oni se sumnjiče da su lažno prikazali količinu i kvalitet izvedenih radova i na taj način oštetili opštinski budžet za 3,5 miliona dinara. Krivična prijava podneta je i protiv Slađana Savića, vlasnika preduzeća „Š gradnja“, i to zbog povrede prava po osnovu rada jer su ljudi angažovani za sanaciju bazena radili na crno.

Zloupotrebe otkrila nova vlast

Kako saznajemo, posebno, vanredno uvećanje plata opštinskim radnicima desilo se tokom predizborne kampanje.

Veći deo bivšeg opštinskog rukovodstva učlanjen je u SPS, međutim, to im nije pomoglo jer je u decembru prošle godine došlo do smene opštinske vlasti. Umesto koalicije SPS, DS i URS, rukovođenje su preuzeli SNS, URS i nekoliko grupa građana. Sanja Stajić, nova predsednica opštine, kaže da su tada počele da se otkrivaju zloupotrebe.

Komentara: 0


#   SPS   Merošina   Slobodan Todorović   Živorad Stanisavljević   Hranislav Perić   Sanja Stajić   krivična prijava   predsednik opštine   Oblačinsko jezero   Direkcija za izgradnju   grupa građana
@socijalisti @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima