Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све што треба да знате о домовима за старе

Bookmark and Share

18.06.2018. Никола Стојановић

На тржишту се могу наћи понуде различитих установа за смештај старијих лица, било да су у питању приватни или државни домови за старе. Понуда је широка а од тога за коју ће те се одлучити ви и ваша породица зависи и од тога спремни да издвојите финасијска средства.

Све што треба да знате о домовима за старе
Све што треба да знате о домовима за старе

На тржишту се могу наћи понуде различитих установа за смештај старијих лица, било да су у питању приватни или државни домови за старе. Понуда је широка а од тога за коју ће те се одлучити ви и ваша породица зависи и од тога спремни да издвојите финасијска средства.

Приватни домови за старе  имају мање смештајне капацитете и код њих листа чекања не постоји, док се у државим домовима на смештај може чекати дужи временски период. Да би један дом за старе могао неометано да ради он за свој рад мора да добије лиценцу коју издаје Министарство за социјални рад, за запошљавање, борачка и социјална питања.

Услове које треба испунити за добијање лиценце тичу се адекватног стамбеног објекта који мора бити по високим стандардима и мора да буде прилагођен циљној групи која је смештена, кадрови медицинских и стручних радника, броја корисника и још додатних административних процедура које се морају испоштовати.

Све установе за смештај старих лица пружају медицнску негу која подразумева третмане од стране лекара, медициснких сестара, физиотерапеута, неговатељица као и психо-социјалну подршку од стране социјалних радника и психолога.

Цене смештаја које имају Београдски старачки домови крећу се од 30.000 до 120.000 динара колико је потребо да издвоји за собе које су једнокреветне или апартманске, двокреветне или трокветене. Собе углавном имају своја купатила у склопу собе. Оно што такође утиче на коначну цену услуге тиче се и тога који степен медицинске неге је потребан, као и колики је степен самосталности корисника. 

Дом за старе је најбоље место где може да се проведе старост 

Дом за старе је место које представља спокој за најстарије. Парадоксално је мислити да су домови за старе места у којима преовладва туга. Реалност ситуације је супротна томе. То је место за сјајно дружење, за стварање разних креативних ствари. Социјални радници за кориснике дома често организују лителарне радионице, глумачке секције, рецитаторске...

Све ове радионице имају своју вишу сврху а то јесте да време које се проведе у дому буде искоршћено што боље и креативније. На тај начин корисници имају осећај корисности, немају осећај усамљености што је јако битно јер се тако спрачава настанак неких од депресивних стања које су код старијих особа много чешћа него код особа млађе доби.  

Деменција код старих особа

Уколико се дешава учестално заборављање, и немогућност да се особа присети неких битних ствари које знала и ако се у том случају ради о особи старије доби, сасвим је вероватно да је дошло до деменције. То је тема о којој се све чешће говори.Уколико је оштећено свако ново памћење и ствари које су се десиле у веома блиској прошлости, и ако им не помаже уколико их неко подсети онда су озбиљне индикције да се деменција већ усадила у особу.  

Деменција се не може излечити али се може успорити њен процес уз помоћ лекова. Мозак треба стално да се вежба, зато дружење и менталне активности јачају памћење тако се одлаже настанак деменције иако можда имате генетску предиспозицију за то. У том случају домови за старе могу бити добра терапија у спречавању настанка деменције и њеном бољем и адекватном лечењу. 


#   старачки дом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима