Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Топлотне пумпе – све што треба да се зна о њима!

Bookmark and Share

11.06.2018. Никола Стојановић

Траже се алтернативе како за грејање животног и пословног простора, тако и за хлађање, а да се притом корисницима понуди ефикасно и економично решење. Научници успевају да пронађу начине како да потрошачима понуде енергетски ефикасне система грејања, а то препознају и произвођачи који се радо упустају у пословне подухвате.

Топлотне пумпе – све што треба да се зна о њима!

Модерно доба и савремена технологија допринели су да се све више размишља о еколошки прихватљивим системима грејања.

На првом месту се налазе топлотне пумпе када говоримо о еколошко прихватљивим, енергетски ефикасним и економичним решењима за грејање и хлађење. Укратко, топлотне пумпе би могле да се дефинишу као уређаји који топлотну енергију преносе из једног у друго окружење. С обзиром на то да црпе 80% своје енергије из природних и обновљивих извора, онда треба знати да су врло ефикасни системи грјања и хлађења, а уједно суи  економичнији, јер за њихово функциоњање потребно је 20% електричне енергије.

Међутим, управо због напајања топлотних пумпи из обновљивих извора енергије, постоји неколико типова ових пумпи. Наиме, треба имати на уму да је коришћење топлотне пумпе веома ефикасно, али финансијиски и технички је захтева уградња. Али, једном уградите топлотне пумпе и после не мислите.

Типови топлотних пумпи

Као што је већ напоменуто у завиноси од типа прриродног и обновљивог извора енергије, постоји неколико различитих типова топлотних пумпи. Тако се могу наћи топлотне пумпе које функционишу по принципу ваздух-вода, ваздух-ваздух, вода-вода, земља-вода. 

Важно је знати да се код топлотних пумпи које раде по принципу земља вода, топлотна енергија се црпи из земље, а предаје се води која се налази у оквиру вашег дома, тачније у цевима у вашем простору.

Када су у питању топлотне пумпе које функционишу по принципу ваздух-вода, оне црпе енергију из ваздуха и преносе је до цеви вашег дома у којима се налази вода. Наиме, ове топлотне пумпе захтевају најмање времена и новца за уградњу. Топлотне пумпе ваздух-ваздух раде на принципу преношења енергије из ваздуха напољу у вашу просторију, а када је реч о вода-вода принципу, енергија за топлотну пумпу се црпи их воде и допрема до цери вашег дома у којима се такође налази вода.

Енергетска ефикасност топлотних пумпи

Да ли знате колико су топлотне пумпе енергетски ефикасне? Ако вам кажемо да на годишњем нивоу сачувају и до 75% средстава, јер управо скоро толико енергије преузимају из природних ресурса, сигурни смо да ћете се запитати како можете себи да приуштите овај начин грејања. Уједно, треба напоменути да уз грејање добијате и систем за хлађење, јер се ове пумпе у летњем периоду могу користити и као начин за расхлађивање вашег простора.

Бројне су предности које можете имати од топлотних пумпи. За почетак, мањи су трошкови који их покрећу, јер је за њихов рад потребно тек око 20% електричне енергије. Лако се одржавају.

Довољно је да два пута годишње провериш одређене ситнице и ако се деси да приметиш неку промену, стручњаци ће одмах решити који год да је проблем у питању. Веома су безбедне, тако да не морате да бринете да ли ће се ваше дете можда опећи, а такође емитују мање угљеника и брзо и лако преносе енергију из једне средине у другу. Није ли довољно разлога зашто баш да изаберете топлотне пумпе за свој дом?
 


#   грејање   топлота   топлотне пумпе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима