Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Достојанство и слобода основ сваког модерног друштва

Bookmark and Share

10.12.2018. Јужна Србија Инфо

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић честитала је данас Међународни дан људских права свим грађанима Србије.

Достојанство и слобода основ сваког модерног друштва

Михајловић je подсетила на то да је једно од основних и загарантованих права сваке особе да буде равноправна и уважена без обзира на то којем полу, вери или нацији припада.

Она је истакла да у години у којој се обележава 70-годишњица Универзалне декларације о људским правима не можемо говорити о њиховом пуном остварењу уколико постоји дискриминација појединих група грађана и непоштовање принципа родне равноправности.

Према њеним речима, људско достојанство и слобода су основ сваког модерног друштва.

Познато је, како је нагласила, да је положај жена, посебно оних из сеоских средина, самохраних мајки, жена са инвалидитетом и Ромкиња, посебно тежак.

Михајловић је подвукла да је окосница и стуб сваког демократског друштва поштовање права свих особа, а посебно оних из рањивих, маргинализованих и вишеструко дискриминисаних група.

Уколико тежимо ка модерној и развијеној заједници, онда сви грађани морају да равноправно остварују сва своја права и имају једнаке могућности за рад и развој, поручила је она.

Потпредседница Владе је подсетила на то да се Међународним даном људских права завршава глобална кампања „16 дана активизма против насиља над женама“, и додала да нема говора о поштовању људских права тамо где су жене и девојчице жртве насиља.

Све док иједна жена буде узнемиравана, претучена или убијена, нема поштовања људских права. Ове године шаљемо поруку да насилничко понашање није само физичко насиље, да смо ту да саслушамо сваку жену, подржимо је и поручимо јој да није сама, закључила је Михајловић.

Коментара: 0


#   Зорана Михајловић   Јужна Србија Инфо   насилничко понашање   седница Владе   жртве насиља   група грађана   Међународни дан људских права
@juznasrbija @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима