Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Млади лекар без посла помаже старима

rssBookmark and Share

Бабушница 05.09.2014. Танјуг

Млади, незапослени, лекар из Бабушнице Милош Пејчић већ годину дана је на бироу, али он не чека посао скрштених руку већ волонтерски обилази и помаже старим и изнемоглим особама по забаченим бабушничким селима.

Млади лекар без посла помаже старима

Милош има 27 година, медицину је завршио прошле године и већ годину дана је на бироу, а маја ове године положио је и државни испит.

Како каже за Танјуг, одлучио се да волонтерски обилази старе и немоћне по забаченим селима након што је чуо да чланови Удружења "Лужничке рукотворине" из Бабушнице помажу старима по забаченим селима.

"Одувек сам хтео да помажем људима тако да чим сам чуо за удружење које помаже старима, одлучио сам да им се придружим и волонтерски обилазим старе по селима. То ми је одлична прилика и да стекнем драгоцени искуство. Овде има људи који годинама нису ишли код лекара јер су или изнемогли и тешко болесни, или немају начин да оду у Бабушницу или село Звонце код лекара, а живе у селима до којих може да се стигне само теренским возилом", каже Пејчић и додаје да старима углавном даје савете у вези терапије и мери притисак.

"Саветујем их да редовно примењују терапију, контролишем притисак, али и разговарам са њима. Реч је углавном о људима који живе самачким животом па им и разговор много значи. Међу њима има и оних који по више од десет година нису били код лекара тако да им долазак лекара у кућу у неко забито село попут Јасеновог Дела, где смо данас, пуно значи", каже Пејчић.

Бака Стана Николова (73), која са тешко болесним супругом Данчом живи у удаљеном планинском селу Јасенов Дол каже да дванаест година није била код лекара јер није имала здравствену књижицу. Сада има оверену здравствену књижицу, али до лекара мора да иде пешке у село Звонце.

"Пођем десетак метара па морам да застанем да одморим јер се брзо умарам. И тако до села Звонце скоро три сата, а одоздо пошто је узбрдо треба ми четири сата", каже бака Стана.

Мара Ђорђева, из истог села, такође је код лекара задњи пут била одавно.

"Била сам задњи пут пре дванаест-тринаест година. Супруг ми је тешко болестан, шећераш је и не види. Не смем да га оставим самог и због тога не могу да одвојим време да посетим лекара", јада се бака Мара.

Коментара: 0


#     Бабушница   незапосленост   Милош Пејчић   Лужничке рукотворине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима