Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело асфалтирање аутопута Врање - Бујановац

rssBookmark and Share

17.11.2012. Izvor:Agencija Tanjug

На јужном делу Коридора 10 кроз Србију, између Врања и Бујановца, данас је грчка компанија "Актор" почела асфалтирање првих километара аутопута, а нови директор предузећа "Коридори Србије" Дмитар Ђуровић је најавио да би цео Коридор 10 кроз нашу земљу требало да се заврши 2015. године.

Почело асфалтирање аутопута Врање - Бујановац

"Даћемо све од себе да завршимо Коридор 10 у 2015. години", рекао је Ђуровић у првом званичном обраћању медијима у својству директора "Коридора Србије".

Он је казао да изградњу Коридора 10 сада највише кочи нерешена експропријација земљишта, али да не смемо допустити да било где стоје радови, с обзиром да су у потпуности обезбеђена финансијска средства за градњу тог стратешки важног путног правца.

Ђуровић је рекао да не смемо, такође, да дозволимо да Србија плаћа "пенале" због неповлачења већ одобрених средстава од међународних финансијских институција за градњу Коридора 10.

Директор "Коридора Србије" је нагласио да Коридор 10 представља веома важан путни правац за нашу земљу, јер је најкраћа веза између Европе и Блиског истока, као и да ће сви делови Србије кроз које пролази тај пут имати због тога велику корист.

Између Врања и Бујановца је почело асфалтирање на деоници Доњи Нерадовац - Српска Кућа у дужини од осам километара и тај део пута биће пуштен у саобраћај у јуну идуће године.

До краја ове грађевинске сезоне биће већ завршено пет километара те деонице на једној траци аутопута, тако да ће по том делу пута возила моћи да се креће већ ове зиме.

На деоници Доњи Нерадовац - Српска Кућа планирана је градња пет мостова и три надвожњака, а радове у вредности око 20 милиона евра финансира грчка влада средствима Хеленик плана.

Ђуровић је захвалио грчкој влади на донацији за градњи Коридора 10 у Србији, истичући да се компанија "Актор", која изводи радове на траси између Врања и Бујановца, показала као одличан извођач и да би тако требало да раде и сви остали извођачи ангажовани на градњи Коридора 10. Грчки "Актор" сарађује, иначе, са око 400 фирми из наше земље, а директно је запослио на радовима у оквиру Коридора 10 450 радника из наше земље.

Технички директор "Актора" у Србији Арвантис Димитриос је рекао да та фирма жели да ангажје што више локалне радне снаге у Србији и да ће квалитетно обавити посао на Кородору 10 у задатим роковима.

Према његовим речима, Коридор 10 ће бити изграђен по европским стандардима.

Државни секретар у Министарству саобраћаја Душан Рафаиловић је рекао да је "лепо осетити мирис врелог асфалта на Коридору 10", додавши да се и на осталим деоницима тог аутопута морају поштовати задати рокови градње.

Шеф пројекта изградње Коридора 10 на југу Србије Дарко Шубаревић је казао да се на деоници између Врања и Бујановца изводе обимни радови, иако је у питању деоница од свега осам километара.

Шубаревић је навео да ће у изградњу аутопута и пратећих објеката на тој деоници бити уграђено 15 хиљада кубика бетона, два километра шипова, две хиљаде тона арамтуре, 22 хиљаде тона асфалта...

Он је додао да је обавеза "Коридора Србије" да целом дужином Коридора 10 обезбеди алтернативне путеве који нису под наплатом путарине, а где не постоје локални или регионални помоћни путеви биће изграђен нови пут ширине 6,6 метара на којем ће возила моћи да се крећу брзином од највише 60 километара на сат.

Коментара: 0


#   саобраћај   коридор 10   асфалтирање   државни секретар   Доњи Нерадовац   експропријација
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима