Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сваки други средњошколац сексуално активан

rssBookmark and Share

Врање 04.03.2014. Танјуг

Средњошколци и студенти у Бујановцу, Прешеву и Врању информације о контрацепцији проналазе на Интернету, а више од половине средњошколаца је сексуално активно, показала је анкета кампање о репродуктивном здрављу "Нађи времена".

Сваки други средњошколац сексуално активан

Међу анкетираним средњошколцима узраста од 18 до 19 година, 51,5 одсто је сексуално активно, а забрињавајући је податак да само 56 одсто сексуално активних девојака користи неки вид заштите приликом сексуалних односа.

Убедљиво највише испитаница, 71,1 одсто као средство контрацепције користи кондом, док само 12,6 одсто њих користи контрацептивне пилуле, а информације о контрацепцији проналазе на Интернету.

Највећи број њих 38,6 одсто код гинеколога иде једном годишње. Једном у шест месеци гинеколога посети 28,4 одсто испитаница, али чак 21,28 одсто средњошколки код гинеколога оде тек једном у пет година.

Као главни разлог за неодлазак или нередован одлазак код гинеколога, средњошколке наводе страх, као и дуго чекање, наводи се у саопштењу организатора кампање.

Слична ситуација је и код студенткиња, од којих је 57,3 одсто сексуално активно, а 46,51 одсто приликом сексуалних односа користи неки вид заштите.

На гинеколошки преглед највећи број студенткиња, 34,88 одсто иде једном годишње, док је чак 41,86 одсто девојака навело страх као главни разлог за неодлазак код гинеколога.

Око 60 одсто младића у средњој школи користи кондом као средство заштите. За разлику од девојака, они поред Интернета, наводе да се највише о теми сексуалних односа и сексуално преносивих болести информишу кроз разговор са пријатељима.

Кампању "Нађи времена" финансира Европска унија и Влада Швајцарске преко програма Европског партнерства са опстинама ЕУ ПРОГРЕС.

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   секс   млади   Прешево   интернет   средњошколци
@


 


[ Додај коментар ]