Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За одбрану од поплава треба три милиона евра

rssBookmark and Share

Алексинац 12.11.2010. Извор: Политика

У околини Ниша и у општинама Алексинац, Дољевац, Мерошина, Гаџин Хан и другим опасности од нових изливања река, самим тим и евентуалних штета нису отклоњене.

За одбрану од поплава треба три милиона евра

После катастрофалних поплава прошлог пролећа, па чак и на почетку лета, било је много обећања и заклињања да се никада више неће дозволити ни поновити јавашлук поред водотокова. Како стиже позна јесен, када се очекују нове падавине, разумљиво је што је опет, као и у другој половини септембра, тема број један одбрана од изливања река. У септембру, у седишту Нишавског округа, где су представници локалних самоуправа пренели стање у својим општинама и поред водотокова, закључено је да је оно и даље лоше. Ситуација се до данас, каже за „Политику“ начелник округа Александар Цветковић, није много променила.

– Било је великих обећања, али решени су само мањи проблеми. Реална опасност од нових поплава постоји и даље јер већина закључака донетих после пролећних поплава није реализована. Дуж читавих деоница водотокова на којима су прошлог пролећа регистрована изливања река и потока ситуација је, најкраће речено, иста и тек делимично промењена – рекао нам је Цветковић.

На југу Србије постоји неуједначен степен заштите дуж постојећег система одбране од поплава, каже начелник Нишавског округа. И даље су нерегулисане деонице водотокова кроз урбане средине оптерећене отпадом и смећем, а дивља стамбена градња у многим местима није заустављена, што посебно отежава систем одбране од поплава, истиче Александар Цветковић.

У седишту „Србијавода“ у Нишу директорка Светлана Живковић за „Политику“ је рекла да је и поред великих тешкоћа ипак много шта урађено.

– Држава је из свог буџета обезбедила знатна средства, око 150 милиона динара, и она су сва уложена у санацију Габровачке, Топоничке, Трнавске и Рујишке реке. Сада се тренутно ради на уређењу насипа у долини Нишаве, где је такође прошлог пролећа било изливања реке и катастрофалних последица. Од мањих водотокова остало је да се реше проблеми и санира стање низ Кутинску реку, која је током ове године у неколико наврата у општини Гаџин Хан нанела огромну штету. Нажалост, никакви радови на уређењу обала ове реке не могу да започну док се не реши деценијски проблем изградње моста у Првој Кутини – рекла нам је Светлана Живковић.

У току су радови и на уређењу канала Баре у околини Лесковца, истиче Светлана Живковић, али и даље остаје највећи проблем – уређење запуштених бедема и обалоутврда у долини Јужне Мораве.

–„Србијаводе“ чине све да се што пре, заједно са највишим државним органима Србије, обезбеде средства за санацију одбрамбених насипа на Јужној Морави у дужини од око сто километара од Лесковца, преко нишког краја, посебно мерошинске и дољевачке општине, па све до последњих сеоских насеља у општини Алексинац, до Доњег Љубеша и Витковца, где је пролетос било највећих последица и непроцењиве штете. Ових дана очекујемо инспекцију тог терена коју ће обавити стручне екипе из наше земље и Светске банке, након чега би требало да се крене у конкретнију реализацију свих проблема, којих није мало – казала је Светлана Живковић.

Како смо сазнали, држава Србија конкурисала је код Светске банке за развој за кредит од око три милиона евра за санацију водотока Јужне Мораве. Како је за „Политику“ речено у „Србијаводама“, уколико до пролећа наредне године та средства буду одобрена, уређење обала Јужне Мораве и обезбеђење правих и адекватних мера за одбрану од поплава било би реализовано током 2011. године.

Коментара: 0


#   Алексинац   Мерошина   Србијаводе   Александар Цветковић   Дољевац   Гаџин Хан   Светлана Живковић   Ана Живковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима