Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Гојковићу и Алену награде „Нишвила“

rssBookmark and Share

16.08.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Џез музичар Душко Гојковић добитник је награде „Цар Констанин“ за допринос развоју џеза, док је вођи „Сан Ра Аркестра“ Маршалу Алену додеђено признање „Шабан Бајрамовић“ за фузију џеза са другим врстама музике на Фестивалу џеза у Нишу.

Фото: Нишвил
Фото: Нишвил

Уместо класичних концерата, треће вечери „Нишвила“ доминирали су шоу-програми, а већина извођача први пут је дошла у Србију, преноси Тањуг. Душко Гојковић је наступио без најављеног бугарског пијанисте Милчета Левиева који је изостао због болести, па је Гојковић у пратњи „Биг бенда“ РТС-а њему у част одсвирао Суммертиме.

Левиев је, поред Гојковића, такође овогодишњи добитник награде „Цар Констанин“ за допринос развоју џеза.

Награда „Шабан Бајрамовић“ за фузију џеза са другим врстама музике припала је 92-годишњем Маршалу Алену вођи „Сун Ра аркестра“. Маршал је први музичар у свету који је промовисао афричку музику у западном свету и дао јој уметнички карактер.

У години када „Нишвил“ обележава две и по деценије постојања, на главну бину изашао је холандски "Јазз Цоннецтион", један од најпопуларнијих европских џајв-свинг састава. Реч је о водећем бенду из земље која је деценијама уназад највећи расадник квалитетних диксиленд и џајв састава.

Била је ту и британска џез-соул и блуз-фолк кантауторка Тами Пејн која је први пут пред српском публиком. Представила је албум Вива Оутсидер.

Вече је затворио Марчело који је извео најбоље нумере са својих пет албума.

На затварању „Нишвила“, у недељу увече, наступиће бројни извођачи међу којима и Амира Медуњанин чији концерт је најављен као омаж славној џез певачици Били Холидеј.


#   Нишвил   Шабан Бајрамовић   џез   награда   признања   Душко Гојковић   Амира Медуњанин
@nisville @AmiraMedunjanin @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима