Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Јевреји у Нишу: Портрети и сећања

rssBookmark and Share

Ниш 19.10.2015. РТС

После неколико градова, изложба "Портрети и сећања" стигла је у Ниш. Изложба, којом јеврејска заједница у Србији жели, пре свега, да подсети на разноликост живота којим су живели њихови сународници пре Холокауста, приређена у згради некадашње синагоге.

Јевреји у Нишу: Портрети и сећања

Изложбом "Портрети и сећања" јеврејска заједница у Србији жели, пре свега, да подсети на разноликост живота којим су живели њихови сународници пре Холокауста. Фотографије из породичних албума се још прикупљају и уз интервјуе са потомцима биће сачињена дигитална архива. 

После неколико градова изложба је стигла у Ниш и први пут приређена у згради Синагоге, која се данас користи као изложбени простор.

Насмејана лица, уобичајени породични призори из свакодневног живота, ипак, делују застрашујуће, јер је већина ових људи убрзо страдала.

„Мали број људи је преживео и чланови њихових породица се, гледајући те фотографије, причајући те приче, поново подсећају свега тога, тако да је разумљиво зашто је то трауматично и зашто не желе да говоре толико о томе у јавности", напомиње координаторка изложбе Ружица Девић.

Пре Другог светског рата, у Нишу је живело нешто више од три стотине Јевреја Сефарда.

Према речима Александра Гауна, из Савез јеврејских општина Србије, углавном су се бавили „класичним јеврејским пословима":„Знате, класични јеврејски послови су они који су од општег интереса. Јевреји уче медицину, фармацију или хемију, или ветерину, зато што то свима треба не само Јеврејима."

То су углавном били виђенији грађани Ниша и живели су у Давидовој улици којој је име враћено тек пре неколико година. На броју два налази се синагога коју су Јевреји као свој храм користили до Другог светског рата.

Синагогу у Нишу Јевреји су сами саградили 1925. године. Седамдесетих година прошлог века су, како кажу у Јеврејској општини, били принуђени да је продају, уз услов да се користи као изложбени простор.

Пре тога се мало користила, после се издавала за салон намештаја, продавницу ауто-гума, складишта, магацине, да би се, како истиче Јасмина Ћирић из Јеврејске општине Ниш, на крају, претворила у руину.

Међу хиљаду изложених фотографија, налази се и фотографија породице Голдштајн, једне од виђенијих у Нишу.

„Породица Голдштајн је била прилично важна у Нишу", подсећа Ружица Девић, која је радила интервју са Софијом Ристић, која живи у Смедереву, и напомиње да је њена породица имала и фирму која је, између осталог, увозила чувене машине за шивење „Сингер".

еврејску заједницу у Нишу данас чини тек тридесетак чланова који, ипак, нерадо говоре о животу и страдању својих предака.

РТС


#   Ниш   изложба   фотографије   синагога   Јевреји   Салон намештаја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима