Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Матисова изложба у обновљеној згради Официрског дома

rssBookmark and Share

Париз 22.04.2016. Д.М.

Изложба из циклуса „Џез“, аутора Анриа Матиса, биће отворена вечерас, у 19 сати, у згради некадашњег Официрског дома у Нишу.

Матисова изложба у обновљеној згради Официрског дома

Том приликом биће изложено 20 графика штампаних у техници литографије, по колажима које је Матис радио током Другог светског рата, и који припадају колекцији Живе и Лазара Вујића.

Анри Матис један је од најзначајнијих уметника 20. века. Рођен је 1869. године у Като-Камбрезију, малом месту на северо-истоку Француске. Године 1887. одлази у Париз на студије права, али након краткотрајног рада у једној адвокатској канцеларији напушта посао правника и посвећује се уметничком образовању.

Већ 1905. године оформио је свој лични израз у уметности и започео са неколицином следбеника нови сликарски правац- фовизам, који је подразумевао примену смелих и јарких боја, деформацију форме и одсуство перспективе. Била је то прва сликарска револуција у 20. веку.

Поред сликарства, бавио се и графиком, скулптуром, декорацијом, израдом сценографија и костима. Од 1941. године, када је због тешке болести био принуђен да користи инвалидска колица, Матис се посебно посветио техници колажа. Изрезивао је различите форме (фигуративне, флоралне, апстрактне, орманенталне) од равномерно и монохромски одсликаног папира и слагао их у смислене ликовне целине, при томе показујући задовољство у могућности импровизације својствене и џез музици. У мотивском погледу, Матисови колажи садрже јасне асоцијације на теме циркуса, пејзажа, вртова, на различите митове и легенде. У ликовно-формалном погледу то су „музикална дела“ интензивног колорита, живог и разиграног ритма-својервсна визуелизација структуре и сензибилности џез музике.

Матис је ликовне представе комбиновао са рукописним текстовима, у виду властитих забелешки о уметности, искуствима и филозофији живота.

Избор од двадесет колажа, литографски трансформисан у графике, са поменутим текстовима, штампан је као књига „Џез“ Анриа Матиса у Паризу 1947. у тиражу од 100 примерака.

Матис је наставио традицију великог француског сликарства у новој, савременој варијанти. „Краљ боје“, како га често називају историчари уметници, битно је утицао на кубизам, експресионизам, надрелизам, амерички поп арт. Био је изузетно познат и признат у Француској, Немачкој, Америци и Русији. Умро је у Ници 1954 године.

Гафике Анриа Матиса посетиоци ће моћи да виде сваког дана (осим недеље) у периоду од 11 до 18 сати. Изложба ће трајати до 15. маја.

Иначе, овом изложбом пушта се у функцију зграда некадашњег Официрског дома након завршене обнове и реконструкције.

 

Извор: Белами портал, Народне новине


#   изложба   џез   официрски дом   Народне новине   Галерија Србија   Париз   Анри Матис
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима