Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш у знаку Надежде Петровић

rssBookmark and Share

Сићево 08.09.2015. РТС

У култури града Ниша ових дана су бројни догађаји посвећени визионарским идејама сликарке Надежде Петровић - у позоришту је одржана представа о њеним последњим данима у ваљевској болници где је током Првог светског рата била добровољна болничарка, у галерији "Србија" је ретроспектива њењих дела.

Ниш у знаку Надежде Петровић

Највише се о њој можда говори на Сићевачкој колонији која је и ове године окупила десетак реномираних сликара.

Надежда Петровић је пре 110 година у Сићеву, селу код Ниша основала прву сликарску колонију. Живописна Сићевачка клисура инспирисала је сликарку да први пут окупи сликаре из тадашње Југославије на једном месту.

"Доносила је нове идеје, то је заиста у то време било зачуђујуће, да организујете сликање у пленеру, да сићево постане нека врста нашег барбизона, је ли", каже Радмила Костић, кустос.

О Надеждином визинарству говори и сликар Ђуро Лубарда, братанац славног Петра Лубарде.

"Ја бих волео кад би сви ми могли да сазремо, да наследимо њен пут, на крају то нам је и обавеза, сама чињеница да је она боравила овде је импозантна и мислим да је њен дух овде јако присутан", каже Ђуро Лубарда, сликар.

Да је Надежда у Сићеву, између осталог, желела и да се уметници друже с мештанима, потврђује и Срећко Станковић који овде дочекује уметнике више од 15 година.

"Неки контакти се развију и у пријатељства која трају деценијама, чак је и сама Надежда Петровић имала контакт са извесном породицом из Сићева", каже Срећко Станковић, домаћин колоније.

Због Сићевачке колоније у Нишу настала и Галерија савремене ликовне уметности у чијој збирци има на стотине платна реномираних сликара учесника колоније."Немамо простор за сталну поставку ликовне колоније Сићево, што је ван сваке памети, да после 50 година од обнављања колоније практично град није сагледао један такав простор", каже Милић Петровић, директор Галерије савремене ликовне уметности, Ниш.

Надежда Петровић, сликарка, синоним савременог сликарства на овим просторима, све потешкоће је разумела и пре 100 година, на срећу уметника од идеја није одустајала.

РТС


#   Сићево   Надежда Петровић   Сићевачка клисура   уметност   Радмила Костић     Срећко Станковић   сликарство   Милић Петровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима